Σε βασανισμούς μέχρι θανάτου φαίνεται πως υποβάλλονται κρατούμενοι σε υπό κυβερνητικό έλεγχο κέντρο κράτησης στη Λιβύη, ανακοίνωσαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη και κάλεσαν τη χώρα να κάνει κορυφαία προτεραιότητά της την εξάλειψη αυτών των πρακτικών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης ελέγχει 31 κέντρα κράτησης με περίπου 3.000 κρατουμένους, αλλά περίπου 4.000 κρατούμενοι εξακολουθούν να κρατούνται από λιβυκές επαναστατικές ταξιαρχίες, δήλωσε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού για τη Λιβύη Ίαν Μάρτιν.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οργανώσεις αρωγής έχουν κατηγορήσει τις ταξιαρχίες ότι βασανίζουν κρατουμένους, πολλοί από τους οποίους είναι Αφρικανοί που θεωρούνται ύποπτοι ότι πολεμούσαν για την ανατραπείσα κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, που διήρκεσε εννέα μήνες.

«Η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια κρατουμένων συνεχίζονται», δήλωσε ο Μάρτιν. «Η UNSMIL (η Αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη) εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της αναφορικά με τους θανάτους τριών ατόμων σε κέντρο κράτησης στη Μισράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών» πρόσθεσε.

Κατηγορίες για κακομεταχείριση και εξαφανίσεις οπαδών του Καντάφι φέρνουν σε δύσκολη θέση το κυβερνών Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο έχει υποσχεθεί πως θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φέρνουν επίσης σε δύσκολη θέση τις δυτικές δυνάμεις που υποστήριξαν την εξέγερση κατά του Καντάφι και βοήθησαν τους νέους ηγέτες της Λιβύης να πάρουν την εξουσία.