Στο προσκήνιο έρχονται τα σενάρια πολέμου μετά την ανταλλαγή απειλών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία που ακολούθησε την επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία. Με ένα μήνυμά του στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ευθέως τη Ρωσία για το θέμα της Συρίας, λαμβάνοντας άμεσα απάντηση από την πλευρά της Μόσχας.

«Ετοιμάσου Ρωσία, πύραυλοι θα αρχίσουν να έρχονται, όμορφοι, καινούργιοι και “έξυπνοι”. Δεν πρέπει να είστε εταίροι με ένα τοξικό κτήνος που σκοτώνει το λαό του και το απολαμβάνει!» έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

tr

Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν αμερικανικά πλήγματα είχε ως αποτέλεσμα φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία να αδειάζουν τα κύρια αεροδρόμια και τις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τον συριακό πόλεμο και έχει την έδρα της στη Βρετανία. Ο συριακός στρατός δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει.

Του μηνύματος του Τραμπ είχε προηγηθεί η δήλωση του ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν ότι θα καταρριφθούν όλοι οι αμερικανικοί πύραυλοι που θα ριφθούν στη Συρία, προσθέτοντας ότι στο στόχαστρο θα μπουν επίσης τα σημεία προέλευσής τους.

Ο Ζασίπκιν διευκρίνισε σε σχόλια που έκανε και μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από τηλεοπτικά δίκτυα ότι αναφέρεται σε δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου αναφέρει το Reuters.

«Αν υπάρξει πλήγμα από τους Αμερικανούς τότε (…) οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και ακόμη και στα σημεία από τα οποία προήλθαν οι πύραυλοι θα ριφθούν πυρά», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV.

Σημειώνεται πως το Σάββατο, πολλά ΜΜΕ, επικαλούμενα σύρους μαχητές, κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της πόλης Ντούμα, που βρίσκεται στην ανατολική Γούτα.

Η ρωσική απάντηση

APTOPIX Syria

Οι έξυπνοι πύραυλοι, στους οποίους αναφέρθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ [του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

Η εκπρόσωπος τόνισε πως «οι έξυπνοι πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια».

Το νέο μήνυμα Τραμπ

Λιγότερο από μία ώρα αφότου προειδοποίησε τη Μόσχα ότι επίκεινται πυραυλικά πλήγματα στη Συρία, ο Τραμπ προσφέρθηκε να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος».

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

trum

«Θαυμάσια ιδέα! Υπάρχει μια πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στην προτροπή του Τραμπ προς τη Μόσχα να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών.

Άρρωστοι από τα τοξικά της επίθεσης 500 άνθρωποι

Στο μεταξύ, στους 500 ανέρχονται οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία «με ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες» μετά την επίθεση που έγινε στην Ντούμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από εταίρους της Ομάδας Υγείας [Health Cluster], κατά τον βομβαρδισμό της Ντούμα το Σάββατο, 500 ασθενείς εκτιμάται ότι προσήλθαν σε εγκαταστάσεις υγείας με ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Ιδιαίτερα, υπήρχαν ενδείξεις για σοβαρό ερεθισμό των βλεννογόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και αποδιοργάνωση των κεντρικών νευρικών συστημάτων των εκτεθέντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ απαιτεί άμεση ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή προκειμένου να παράσχει φροντίδα στους πληγέντες, να αποτιμήσει τις επιπτώσεις στην υγεία και να παράσχει περιεκτική απόκριση δημόσιας υγείας», ανέφερε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη ο Πίτερ Σαλάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις ετοιμασίες έκτακτης ανάγκης και απόκρισης.

Syria

Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε χθες τη διπλωματική ετοιμότητά της για να απαντήσει στην επίθεση. «Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ την Τρίτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει το είδος αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της απόφασης, η Νάουερτ αναφέρθηκε στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες αλλά και τις διπλωματικές επαφές που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή χώρα για την προετοιμασία της «συντονισμένης απάντησης».

Αντικρούοντας ευθέως τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που είχε υποστηρίξει πως ο ρωσικός στρατός δεν βρήκε «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, η Χέδερ Νάουερτ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Παράλληλα, «φωτογράφισε» τον σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του ως τις μόνες δυνάμεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη χρήση χημικών όπλων. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «ψευδή δημοσιεύματα» που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για να καλύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της επίθεσης.

Η αντίδραση της Μόσχας σε ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία

Στη Ρωσία παρακολουθούν με προσοχή τη σοβαρότητα της κατάστασης που δημιουργείται γύρω από τη Συρία. Στο Σ.Α. του ΟΗΕ ο Ρώσος αντιπρόσωπος, μετά την απόρριψη της πρότασης για αποστολή ειδικών και αντικειμενική έρευνα σχετικά με τις αναπόδεικτες κατηγορίες περί χρήσης χημικών κατά των αμάχων στη Ντούμα, προειδοποίησε τη δυτική συμμαχία για τις συνέπειες συνέχισης της πολεμικής φιλολογίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και ψυχολογίας στο ρωσικό οικονομικό πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ, Όλεγκ Γκλαζουνόφ, υποστηρίζει ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τη ρωσοφοβική του φρασεολογία, που αναγκάζεται να χρησιμοποιεί για να λύσει εσωτερικά πολιτικά του ζητήματα, έχει οδηγήσει εαυτόν σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να κάνει πίσω, διότι στα μάτια των ψηφοφόρων του θα φαντάζει ως ο πρώτος Πρόεδρος που οπισθοχώρησε έναντι των Ρώσων. Το ιδανικό γι’ αυτόν τώρα, θα ήταν μια παράδοση της Ρωσίας και αποχώρηση από τη Συρία.

ΣΥΡΙΑ

«Είναι κατανοητό πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει», λέει ο Γκλαζουνόφ. Όπως λέει, ο πρόεδρος Πούτιν απέδειξε ότι έχει ικανότητα να λύνει γεωπολιτικά καθήκοντα. Άρα, αυτά που γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ πώς και με ποιο τρόπο και τι «φοβερά» οπλικά συστήματα θα πλήξουν τη Συρία, είναι προσφιλής τους προσπάθεια εκφοβισμού. Δοκιμάζουν να δουν μήπως η Ρωσία φοβηθεί και πάει σε κάποιες υποχωρήσεις. Η Ρωσία, εξηγεί ο Γκλαζουνόφ, είναι ένας ισότιμος διεθνής παίκτης και έχει αποδείξει ότι δεν πουλάει τους φίλους της σε δύσκολες στιγμές.

Τη στήριξη της Δαμασκού σε περίπτωση επίθεσης επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: οι στρατιωτικοί μας ήδη εργάζονται επ’ αυτού. Έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.

Όπως γράφει η Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε Μαύρη θάλασσα και Μεσόγειο αλλά και ο στόλος στην Κασπία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής, στρατηγός Γιούρι Νετκατσόφ, υποστηρίζει πως δεν αποκλείεται να πληγούν αμερικανικές βάσεις και καράβια με πυραύλους «Καλίπρ», αν το Πεντάγωνο τολμήσει να πλήξει τις ρωσικές βάσεις στην Ταρτούς και το Χμειμίμ στη Συρία .

Ο άλλος ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Ποπόφ, δεν αποκλείει την περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρήσει τη φυσική εξόντωση του Προέδρου Άσαντ με πλήγμα κατά της προεδρικής κατοικίας. Και σε μια τέτοια περίπτωση η Μόσχα αναμφίβολα θα αντιδράσει αφού είναι σαφές ότι καλύπτει με τα αντιπυραυλικά της συστήματα σημαντικούς χώρους της συριακής εξουσίας.