Να αφεθούν ελεύθεροι τέσσερις άνδρες που κρατούνται στην Ινδονησία ως ύποπτοι ομοφυλοφιλικού σεξ ζητούν οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με φόντο τους φόβους για διώξεις σε βάρος της ΛΟΑΤ κοινότητας στη χώρα.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι Ινδονήσιοι είναι μουσουλμάνοι, ωστόσο η υπερ-συντηρητική Άτσεχ είναι το μόνο μέρος όπου εφαρμόζεται η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, και το σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θεωρείται αδίκημα.

Η βουλή της χώρας, όπως εξηγεί το Reuters, εξετάζει πιθανή αναθεώρηση στον ποινικό κώδικα που ποινικοποιεί τις ερωτικές επαφές εκτός γάμου- μεταξύ αυτών και τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Πολλοί, σημειώνει το πρακτορείο, πιστεύουν πως οι νέοι κανονισμοί μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να στοχοποιηθεί η κοινότητα ομοφυλοφίλων και άλλες μειονότητες.

Οι τέσσερις ύποπτοι ακινητοποιήθηκαν από πολιτοφύλακες και αστυνομικούς και εάν καταδικαστούν μπορεί να αντιμετωπίσουν δημόσιο μαστίγωμα.

«Συμπληρώνουμε τους φακέλους τους και σύντομα θα τους μεταβιβάζουμε στον εισαγγελέα» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της σαρία στην Μπάντα Άτσεχ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει πως η τιμωρία «συνιστά βασανισμό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Πολιτοφύλακες και μέλη της θρησκευτικής αστυνομίας στην Άτσεχ συχνά εισβάλλουν σε σπίτια και χώρους εργασίας και συλλαμβάνουν ανθρώπους με την  υποψία της εμπλοκής σε ομοφυλοφιλική δραστηριότητα. Φέτος η αστυνομία της Άτσεχ συνέλαβε 12 διεμφυλικές γυναίκες και τις διαπόμπευσε δημοσίως εξαναγκάζοντάς τις να κόψουν τα μαλλιά τους και να ντυθούν με «αρρενωπά» ρούχα. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερες χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, οι ακτιβιστές λένε όμως πως έκτοτε οι περισσότερες κρύβονται γιατί φοβούνται νέες «εισβολές».

(φωτογραφία αρχείου)