Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο σύλληψής του, βάσει του διεθνούς εντάλματος σε βάρος του που έχει εκδώσει η Ισπανία, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, εγκατέλειψε τη Φινλανδία και επιστρέφει στο Βέλγιο, σύμφωνα με τον βουλευτή της σκανδιναβικής χώρας και σύμμαχό του, Μίκο Κάρνα.

Αν επιστρέψει στην Ισπανία, ο Πουτζδεμόν κινδυνεύει με φυλάκιση έως και 25 ετών, με τις κατηγορίες της στάσης και της εξέγερσης, για τον ρόλο του στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Χθες, σύμφωνα με αναφορά του Reuters, οι φινλανδικές Αρχές ανέφεραν πως έλαβαν το ισπανικό αίτημα για τη σύλληψη του Καταλανού και γνωστοποίησαν πως θα ενεργοποιήσουν τη συνήθη διαδικασία για την επιστροφή του στην ιβηρική χώρα όταν τον εντοπίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζδεμόν βρίσκεται εδώ και μήνες αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, ενώ μετέβη στη Φινλανδία την Πέμπτη (22/03), προκειμένου να συναντηθεί με βουλευτές και να παρευρεθεί σε μία εκδήλωση.

Εν τω μεταξύ, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε χθες νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν και άλλων έξι Καταλανών πολιτικών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας, Ζόρντι Τουρούλ, προφυλακίστηκε χθες κατηγορούμενος για εξέγερση και στάση. Το περιφερειακό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη ανέστειλε ως εκ τούτου μια δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του.

Ο Τουρούλ δεν είχε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία σε μια αρχική ψηφοφορία στη διάρκεια έκτασης συνεδρίασης του κοινοβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης (22/03). Το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη αποφάσισε νωρίτερα ότι ένας προεδρικός υποψήφιος πρέπει να είναι παρών στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, προκειμένου να αναλάβει τον θώκο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας, Ρότζερ Τόρεντ, δεσμεύτηκε να αψηφήσει την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. «Δεν θα ησυχάσω μέχρι να αφεθείτε ελεύθεροι», είπε xuew στο κοινοβούλιο, απευθυνόμενος στους συλληφθέντες συναδέλφους του.