Η κατάσκοπος Τζίνα Χάσπελ μπορεί να είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται επικεφαλής της CIA, ωστόσο υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις για το ρόλος της μέσα στις μυστικές φυλακές όπου οι κρατούμενοι βασανίζονταν.

«Ο διορισμός της Τζίνα Χάσπελ ως διευθύντριας της CIA εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να επαναφέρει το πρόγραμμα βασανιστηρίων που επινόησε η κυβέρνηση Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, και στο οποίο η Χάσπελ έλαβε ενεργό μέρος» αναφέρει σε άρθρο του στην Washington Post ο Πολ Γουόλντμαν.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο που αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Για να διατηρήσει τη μεταχείριση των κρατουμένων όσο το δυνατόν πιο μακριά από την αμερικανική νομοθεσία και τα αμερικανικά δικαστήρια, η CIA χρησιμοποίησε έναν αριθμό συμμαχικών χωρών. Σε μια από αυτές, την Ταϊλάνδη, υπεύθυνη ήταν η Τζίνα Χάσπελ. Μεταξύ των υπόπτων που κρατούνταν εκεί ήταν ο Αμπού Ζουμπάιντα, που βασανίστηκε εκτεταμένα. Στην ιστοσελίδα της Χάσπελ, αλλά και αλλού, μπορεί να βρει κανείς περιπτώσεις κρατουμένων που ξυλοκοπήθηκαν, κρεμάστηκαν από τους καρπούς τους, αναγκάστηκαν να σταθούν όρθιοι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, υποβλήθηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες, στερήθηκαν του ύπνου, υποβλήθηκαν σε εικονικές εκτελέσεις.

Η εποπτεία αυτών των μεθόδων βασανισμού από τη Χάσπελ δεν είναι όμως η μόνη της συμμετοχή. Πράκτορες της CIA βιντεοσκόπησαν τις ανακρίσεις του Αμπού Ζουμπάιντα και ενός άλλου κρατούμενου στην Ταϊλάνδη, προφανώς για να κρατηθούν σε αρχείο τα λεγόμενά τους. Όταν το 2004 ένα δικαστήριο διέταξε τη CIA να παραδώσει αυτές τις κασέτες, η Χάσπελ προσπάθησε να τις καταστρέψει. Το κατάφερε χρόνια αργότερα όταν προήχθη σε ανώτερη θέση στο αρχηγείο της CIA.

Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί παρακώλυση της δικαιοσύνης, μπορεί και όχι. Πρόκειται όμως χωρίς αμφιβολία για παρακώλυση της αλήθειας.

Οι δικηγόροι της Χάσπελ θα προβάλουν διάφορα επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν αυτές τις ενέργειες. Θα πουν ότι τα βασανιστήρια ήταν νόμιμα με βάση τις εντολές του προέδρου Μπους και ότι η Χάσπελ ακολουθούσε απλώς αυτές τις εντολές. Θα πουν ότι η Χάσπελ είναι μια υποδειγματική επαγγελματίας στον χώρο της αντικατασκοπείας και ότι είναι πολύ σημαντικό η CIA να αποκτήσει γυναίκα διευθύντρια. Όλα αυτά μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά είναι άσχετα με το θέμα.

Υπάρχει τρόπος να εξιλεωθεί η Χάσπελ ώστε να δείξει ότι αξίζει αυτή τη θέση. Μπορεί να ζητήσει συγγνώμη για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα και να αναγνωρίσει ότι η ίδια και οι συνεργάτες της πρόδωσαν όχι μόνο τη θεμελιώδη ανθρώπινη ηθική, αλλά και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται το αμερικανικό έθνος. Μπορεί να ξεκαθαρίσει ότι αυτό που έκανε ήταν κακό και ότι δεν είχε το θάρρος ή τη σοφία να το αρνηθεί. Μπορεί να δεσμευτεί ότι ως διευθύντρια της CIA θα εργαστεί για την αποκατάσταση του κύρους της υπηρεσίας, ακόμη κι αν χρειαστεί να παρακούσει τον πρόεδρο που τη διόρισε.

Θα το κάνει; Αμφιβάλλω. Αν δεν το κάνει, όμως, δεν πρέπει να ψηφίσει τον διορισμό της κανείς γερουσιαστής που ενδιαφέρεται για το ηθικό παράστημα της Αμερικής».