Σημαντική πτώση σημείωσε τον Απρίλιο η δημοτικότητα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, γεγονός που οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην αναγγελία μέτρων μείωσης των δαπανών, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης με στόχο η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metroscopia που διενεργήθηκε στις 11 και 12 Απριλίου, αν οι εκλογές γίνονταν τώρα, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι θα κέρδιζε το 38,1% των ψήφων, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το 46,3% που εμφανιζόταν να κερδίζει τον προηγούμενο μήνα και σε σχέση με το 44,6% που είχε κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Παρόλα αυτά προπορεύεται του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο έπεσε στο 23%, έναντι 24,4% τον Μάρτιο και 28,7% στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η δημοσκόπηση δείχνει σημαντική μείωση στη δημοτικότητα του Ραχόι με το 58% των ερωτηθέντων να είναι αντίθετο στις πολιτικές του, έναντι 51% ένα μήνα πριν.

Η πλειοψηφία των Ισπανών πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται σωστά την κρίση (56%), ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη (70%), ότι αυτοσχεδιάζει (52%), ενώ το 64% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για τις πρώτες 100 ημέρες του Ραχόι στην εξουσία.