Η Ουάσινγκτον κάλεσε σήμερα την αντιπρόεδρο του Μαλάουι Τζόις Μπάντα να αναλάβει άμεσα τα καθήκοντα του προέδρου Μπίνγκου ουά Μουταρίκα, ο οποίος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, και εξέφρασε ανησυχία γιατί καθυστερεί να ξεκινήσει η διαδικασία της διαδοχής.

«Το Σύνταγμα του Μαλάουι αναφέρει σαφώς ποιος πρέπει να είναι ο διάδοχος (του προέδρου) και ελπίζουμε αυτό να τηρηθεί», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόνι Κάρσον. «Ανησυχούμε για την καθυστέρηση στη μεταβίβαση της εξουσίας αλλά έχουμε εμπιστοσύνη ότι η αντιπρόεδρος (…) θα αναλάβει προσεχώς τα καθήκοντα», πρόσθεσε.

Με βάση το Σύνταγμα της χώρας, η Μπάντα είναι η διάδοχος του εκλιπόντος προέδρου. Το θέμα της διαδοχής όμως είναι πολιτικά λεπτό, επειδή η Μπάντα, πρώην στενή συνεργάτιδα του Μουταρίκα, βρέθηκε στην αντιπολίτευση όταν ο πρόεδρος την διέγραψε από το κυβερνών κόμμα του Μαλάουι, το 2010.

Ο θάνατος του προέδρου επιβεβαιώθηκε από ιατρικές και κυβερνητικές πηγές, που όμως ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους. Επισήμως, οι αρχές του Μαλάουι δεν έχουν αναφέρει τίποτα τέτοιο. Το τελευταίο ανακοινωθέν στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε μόνο ότι ο Μουταρίκι μεταφέρθηκε στη Νότια Αφρική για θεραπεία.

Νωρίτερα, η Μπάντα ζήτησε από την κυβέρνηση να διευκρινίσει ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του προέδρου.