Έξι χρόνια φυλάκιση σε βουλευτή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Καταδικάσθηκε για «αποκάλυψη απορρήτων» στην υπόθεση των φορτηγών της MIT


ΚΟΣΜΟΣ
22:13
13/02/2018
Έξι χρόνια φυλάκιση σε βουλευτή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία
loading

Σε κάθειρξη κοντά στα έξι χρόνια καταδίκασε σήμερα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή, Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος έδωσε στον Τύπο ένα βίντεο που αποδείκνυε -σύμφωνα με τον ίδιο- ότι η Άγκυρα είχε παραδώσει όπλα σε μαχητές στη Συρία.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη πέντε ετών και 10 μηνών για «αποκάλυψη δεδομένων που έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα για λόγους κρατικής ασφαλείας», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι Αρχές τον κατηγορούν ότι έστειλε στην εφημερίδα Cumhuriyet ένα βίντεο στο οποίο -πάντα σύμφωνα με τον ίδιο- δείχνει να σταματούν, τον Ιανουάριο 2014, φορτηγά που ανήκαν στην Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) και μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για ισλαμιστές μαχητές στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αφήσει τον θυμό του να ξεσπάσει μετά τη δημοσίευση του άρθρου αυτού, το 2015, από την Cumhuriyet.

Πρώην δημοσιογράφος, ο Μπερμπέρογλου καταδικάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε κάθειρξη 25 ετών για κατασκοπεία, μια δικαστική απόφαση που ακυρώθηκε τον Οκτώβριο, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα δίκη, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε σήμερα ότι ο Μπερμπέρογλου πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, όπου είναι κλεισμένος μετά την πρώτη καταδίκη του.

«Μην απογοητεύεστε. Άρχισε με 25 χρόνια και έπεσε στα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Μπερμπέρογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αρχική καταδίκη του σε κάθειρξη 25 ετών είχε προκαλέσει το ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών κατά του προέδρου Ερντογάν. Χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, έπειτα από έκκληση του CHP, απαιτώντας «περισσότερη δικαιοσύνη».

Ο διευθυντής της Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ, την εποχή της δημοσίευσης του επίμαχου άρθρου, κατέφυγε στη Γερμανία. Πρωτίστως, καταδικάσθηκε πρωτοδίκως το 2016 σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών στην υπόθεση αυτή, η οποία είναι πλέον γνωστή στην Τουρκία ως «η υπόθεση των φορτηγών της MIT».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει