Η αντιπολίτευση στη Γερμανία κατηγόρησε σήμερα την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ότι «βρίσκεται σε σύγχυση» μπροστά στη διεθνή ανατίμηση της λιανικής τιμής καυσίμων, η οποία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και στη χώρα αυτή, τονίζοντας ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης «στερείται της ικανότητας να επιβάλλεται στους υπουργούς της».

Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης καταγράφονται 30 ημέρες προτού το ένα τέταρτο των εκλογέων κληθεί να ασκήσει σε περιφερειακές εκλογές το δικαίωμά του και την ώρα που δύο υπουργοί, ανάμεσά τους κι ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ζητούν επειγόντως προς όφελος του εργαζόμενου εκπτώσεις στα καύσιμα, ώστε να γίνει ευχερέστερη η κίνηση των εργαζομένων από και προς τη δουλειά τους.

Το κόμμα του Ρέσλερ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), είναι πλέον αντιμέτωποι με μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι ο έτερος υπουργός στους κόλπους της κυβέρνησης που ανέβασε τους τόνους είναι ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σε περίπου ένα μήνα.

Ο Τόμας Όπερμαν των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ότι «οι εντολές της Μέρκελ εν μέσω της χαοτικής κατάστασης στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού δεν εισακούονται. Τώρα, ακόμα και ο Ρέτγκεν επαναστάτησε… Ο καθένας για τον εαυτό του πλέον».

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία -το κρατίδιο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Γερμανία- διεξάγονται τοπικές εκλογές την 13η Μαΐου, ενώ στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν μία εβδομάδα νωρίτερα.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία κυβερνά συνασπισμός Πρασίνων-Σοσιαλδημοκρατών.

Σε αμφότερες τις αναμετρήσεις, το κόμμα του αντικαγκελάριου δεν συγκεντρώνει το ποσοστό που αποτελεί όριο εισόδου στην τοπική βουλή -5%- αρκούμενο κατά πολλές δημοσκοπήσεις σε ένα ποσοστό 3%.

Η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα κλιμακώνεται καθώς, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση Forsa που δημοσίευσε το περιοδικό Stern, οι Γερμανοί λόγω της διατίμησης των καυσίμων στη λιανική χρησιμοποιούν λιγότερο τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητά τους. Το 70% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε να συρρικνωθεί η φορολογία στα καύσιμα το ταχύτερο.