Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, με τα θέματα της πολιτικής κρίσης στις Μαλδίβες, του πολέμου στο Αφγανιστάν και τους πρόσφυγες Ροχίνγκια της Μιανμάρ να κυριαρχούν στη συνομιλία τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο, Τραμπ και Μόντι εξέφρασαν «ανησυχία για την πολιτική κρίση στις Μαλδίβες και τη σημασία του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών και των κανόνων δικαίου». Για το Αφγανιστάν, επανέλαβαν την προσήλωσή τους στην ασφάλειά της χώρας.

Η κυβέρνηση Τραμπ καταβάλλει προσπάθεια να εμβαθύνει τους στρατιωτικούς και οικονομικούς της δεσμούς με την Ινδία, σαν έναν τρόπο να ισορροπήσει την κυρίαρχη θέση της Κίνας στην Ασία.

Σχετικά με το Αφγανιστάν, το Reuters τονίζει πως πρόσφατα η Ουάσιγκτον περιόρισε τη βοήθεια προς τη χώρα, κατηγορώντας τη πως δεν κατάφερε να εξαρθρώσει τα δίκτυα των Ταλιμπάν και Χακάνι.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στους πρόσφυγες Ροχίνγκια αλλά και στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Τον Οκτώβριο, η Ινδή υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί στο Νέο Δελχί με τον Αμερικανό ομόλογό της Ρεξ Τίλερσον, και είχε υπερασπιστεί τους δεσμούς της Ινδίας με την Πιονγιάνγκ, τονίζοντας πως είναι απαραίτητος ένας βαθμός διπλωματικής επαφής για να μένουν  ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.