Μια γενική απεργία διάρκειας 15 ωρών που προκηρύχθηκε για σήμερα Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά μέτρα τιμωρίας των «απρόθυμων» ανέργων που ζητούν εργασία αναμένεται να παραλύσει το Ελσίνκι και άλλες μεγάλες πόλεις της Φινλανδίας.

Η κινητοποίηση, που επρόκειτο να διαρκέσει από τις 03:00 ως τις 18:00, θα πλήξει πολλούς τομείς της οικονομίας, ιδίως τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή περίπου 10.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον οργανισμό συγκοινωνιών της περιοχής του Ελσίνκι δεν θα εκτελούνται δρομολόγια του μετρό, των τραμ και των περισσότερων λεωφορείων, πάντως τα τρένα, ανάμεσά τους και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, δεν αναμένεται να επηρεαστούν.

Η συνομοσπονδία φινλανδικών εργατικών SAK, η οποία εκπροσωπεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενους από όλους τους τομείς δραστηριότητας, χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία έχουν στόχο την τόνωση της απασχόλησης, «παράλογα».

Το κυβερνητικό σχέδιο για την απασχόληση το οποίο τέθηκε σε ισχύ φέτος προβλέπει διακοπή της χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε όσους δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά μέσα σε τρεις μήνες. Η SAK χαρακτήρισε αυτό το μέτρο ιδιαίτερα άδικο, μεταξύ άλλων επειδή οι θέσεις εργασίας δεν κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα.