Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών η εξέταση της νομοθεσίας που εισηγήθηκε ο Λευκός Οίκος για την υγιειονομική περίθαλψη. Αναμένεται να κριθεί το εάν και κατά πόσον το Κογκρέσο νομιμοποιείται να ζητεί από περίπου 30 εκατ. Αμερικανούς να αγοράσουν ασφάλεια για την υγιειονομική περίθαλψή τους.

Οι δικαστές συνεδρίασαν για δύο ώρες για το θέμα, ενώ αναμένεται και μια τρίτη συνεδρίασή τους σύντομα με σκοπό να παρουσιάσουν τις αρχικές θέσεις τους μετά την ανταλλαγή νομικών επιχειρημάτων από τους διάδικους (δημόσιο, ενιστάμενοι, δηλαδή 26 πολιτείες επί συνόλου 50 και εμπορικός όμιλος).

Καμία προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου δεν έχει καλύψει το ζήτημα, είπαν νομικές πηγές στο Reuters.

Αναλυτές προβλέπουν διχογνωμία στους κόλπους του ανώτατου δικαστηρίου ως προς το εάν το Κογκρέσο νομιμοποιείται, πράγματι, να χειρίζεται ένα από τα πλέον δισεπίλυτα κοινωνικά θέματα.

Μετά από το 1936, ποτέ το Ανώτατο δικαστήριο δεν αποφάσισε μέχρι σήμερα ότι το Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον νομοθετώντας υπερέβη τις συνταγματικές εξουσίες του.

Η οριστική απόφαση των ανώτατων δικαστών εκτιμάται ότι θα εκδοθεί τον Ιούνιο, πριν να γίνουν τα συνέδρια των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών που θα ορίσουν τους υποψήφιους ενόψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης σημειώθηκε διαδήλωση έξω από το μέγαρο του Ανώτατου Δικαστηρίου από πολέμιους του νόμου.

«Προστατεύστε τον νόμο», «Όχι στην Υγειονομική κάλυψη του Ομπάμα», έγραφαν πανό που κρατούσαν διαδηλωτές.

Χθες οι ανώτατοι δικαστές ασχολήθηκαν μόνον με τη διάταξη του εν λόγω νομοσχεδίου η οποία προβλέπει τη φορολόγηση όσων αρνηθούν να αγοράζουν ασφάλιση, μετά το 2014.

Το δημόσιο επιμένει δια των συνηγόρων του ότι όσοι δεν θα αγοράσουν αυτό το ασφαλιστήριο, θα επιβαρύνουν τις δαπάνες του δημοσίου τελικώς.

Σήμερα, οι δαπάνες του δημοσίου για την υγεία των Αμερικανών έχουν φθάσει ετησίως στα 2,6 τρισ. δολάρια, αντιπροσωπεύουν δηλαδή το 18% του αμερικανικού ΑΕΠ, ή κατά κεφαλήν 8.402 δολάρια για κάθε Αμερικανό–περιλαμβανομένων των νηπίων.