Άνευ ισχύος είναι οι οδηγίες προς ναυτιλωμένους (navtex), που εξέδωσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Για εμάς αυτές οι navtex, αυτές οι οδηγίες προς ναυλωμένους δεν υπάρχουν. Έχουν ήδη ακυρωθεί και κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ή προσδίδει την όποια νομιμότητα σε αυτές», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου είναι η «καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία», ενώ προσέθεσε ότι τα αποτελέσματα της εν εξελίξει γεώτρησης αναμένονται σύντομα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για τη συνήθη, προσφιλή τακτική της Τουρκίας, που βλέπουμε εδώ και καιρό, και η οποία εκδηλώνεται είτε με δημόσιες δηλώσεις, είτε με τέτοιες ενέργειες.

Για την επίθεση κατά της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Afrika o κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση κινείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παρέπεμψε και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Φεβρουάριο, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να εγείρει το θέμα. Πρσέθεσε ότι εντός Απριλίου αναμένεται να ετοιμαστεί και το πρώτο προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, όπου τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει πετύχει να συμπεριληφθούν και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που αφορούν και την Κύπρο. Δηλαδή, συμπλήρωσε, αναδεικνύεται η ευθύνη της Τουρκίας για το ό,τι γίνεται στις κατεχόμενες περιοχές.