Ο ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του προτίθεται να κάνει σημαντικές επενδύσεις στον αμυντικό τομέα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη σχεδιαζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

«Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις αλλά θα είμαστε έτοιμοι» είπε ο Μεντβέντεφ σε συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Το ΝΑΤΟ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η αντιπυραυλική ασπίδα του δεν έχει ως στόχο τη Ρωσία. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος ακυρώνει το δικό της πλαίσιο πυρηνικής αποτροπής και έχει απειλήσει να αναπτύξει δικούς της πυραύλους αναχαίτισης εάν δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα συζητήσουν το θέμα αυτό στις συνομιλίες που θα έχουν τον Μάιο στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ.

Ο Μεντβέντεφ πάντως είπε ότι βασική προτεραιότητα του προγράμματος εκσυγχρονισμού του ρωσικού στρατού είναι οι ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες μέχρι το 2018 να αντιμετωπίσουν τη νατοϊκή αντιπυραυλική ασπίδα.

Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας θα αυξηθούν στο 2,8% του ΑΕΠ έως το 2020, και τα επόμενα οκτώ χρόνια θα διατεθούν περίπου 785 εκατ. δολάρια για νέα οπλικά συστήματα.

Οι δαπάνες για σύγχρονο εξοπλισμό αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% μέχρι το 2015.