Αντιμέτωποι με πολικές θερμοκρασίες και επικίνδυνα ολισθηρούς δρόμους βρίσκονται χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους. Η κακοκαιρία σάρωσε την περιοχή, με κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους, που επιπλέον προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Τα σχολεία στη Νέα Ορλεάνη, τη Σάρλοτ, την Ατλάντα και σε άλλες περιοχές παρέμειναν σήμερα κλειστά, την ώρα που η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) εξέδωσε προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα από το ανατολικό Τέξας μέχρι τη Φλόριντα και βόρεια έως τη νοτιοανατολική Βιρτζίνια.

«Απευθύνουμε έκκληση στους οδηγούς να προσέχουν πάρα πολύ ή να αποφεύγουν τις μετακινήσεις εφόσον είναι δυνατόν», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της NWS, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην οποία τονίζεται επίσης ότι λόγω του τσουχτερού κρύου το οδόστρωμα θα καλυφθεί από παγετό.

Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί επίσης με αφορμή τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Εξαιτίας των ανέμων η αίσθηση του κρύου στο σώμα θα ισοδυναμεί με -18 βαθμούς Κελσίου σε τμήμα της Καρολίνας, της Αλαμπάμα και της Βιρτζίνια.

Περισσότερα από 14.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Βόρεια Καρολίνα και τη Λουϊζιάνα και σε διάφορες περιοχές στον αμερικανικό Νότο παραμένουν σήμερα στο σκοτάδι, έγινε γνωστό από τις εταιρείες διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Οι κυβερνήτες της Τζόρτζια, της Βόρειας Καρολίνας και της Λουϊζιάνα κήρυξαν τις Πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που καθιστούν τις μετακινήσεις επικίνδυνες.

«Δεν μπορούμε παρά να προειδοποιούμε σε επιτακτικό τόνο όλους τους πολίτες να παραμείνουν μακριά από τους δρόμους, εκτός αν δεν έχετε άλλη επιλογή» επισήμανε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η κακοκαιρία προκάλεσε 1.600 τροχαία ατυχήματα.

Το ύψος του χιονιού έφθασε τα 23 εκατοστά στο Ντέρχαμ στη Βόρεια Καρολίνα από τη Δευτέρα και τα 18 εκατοστά σε διάφορες περιοχές στη νότια Βιρτζίνια, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Από τη βαρυχειμωνιά έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άνθρωποι.

Μεταξύ των νεκρών είναι ένας 40χρονος στο Όστιν, στο Τέξας. Το όχημα που οδηγούσε έπεσε σήμερα σε γκρεμό 9 μέτρων όταν ο άτυχος άνδρας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου ενώ κινείτο σε μια ανισόπεδη διάβαση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στο Twitter.