Η αποστολή τους στο Νότιο Πόλο έχει μείνει στην ιστορία. Έναν αιώνα μετά, έρχονται στο φως λεπτομέρειες για το πώς επιβίωσαν για μήνες στον πάγο μέλη της αποστολής του Captain Robert Scott τρώγοντας πιγκουίνους και φώκιες.

Σε δημοπρασία βγαίνουν φωτογραφίες, έγγραφα και σκίτσα που αποτυπώνουν τον αγώνα έξι μελών της αποστολής να επιβιώσουν για επτά μήνες σε ένα ιγκλού στην Ανταρκτική μέχρι να ανακτήσουν δυνάμεις για να διανύσουν απόσταση διακοσίων μιλιών με στόχο τη σωτηρία τους.

Ο Δρ Murray Levick συμμετείχε στην αποστολή στο Νότιο Πόλο και ήταν στην ερευνητική ομάδα που βρέθηκε αποκλεισμένη στον πάγο. Οι άνδρες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε ένα αυτοσχέδιο ιγκλού και να επιζήσουν τρώγοντας πιγκουίνους και φώκιες. Έτσι έζησαν για επτά μήνες, έως ότου περάσει ο δριμύς χειμώνας και μπορέσουν να καλύψουν απόσταση 200 μιλίων για να φτάσουν σε ασφαλές σημείο.

Η απίστευτη περιπέτεια των μελών της αποστολής αγνοήθηκε λόγω του ηρωικού θανάτου του Captain Scott was so sensational. Τα ντοκουμέντα του Δρ Levick που βγαίνουν στο σφυρί από ιδιώτη αφηγούνται και πάλι την ιστορία.

Αφού πέρασαν τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρώντας μία αποικία πιγκουίνων, ο Levick και οι συνεργάτες του συνειδητοποίησαν πως το πλοίο Terra Nova δεν επρόκειτο να επιστρέψει για να τους πάρει.

Το σκάφος δεν μπορούσε να προσεγγίσει τα μέλη της αποστολής λόγω του πάγου.

Έχοντας λιγοστές προμήθειες σε φαγητό και φορώντας ρούχα ακατάλληλα για το χειμώνα της Ανταρκτικής, οι άνδρες εγκατέλειψαν τη σκηνή τους και κατασκέυασαν κάτι σαν ιγκλού.

Ο Levick ζωγράφισε ένα σκίτσο της σπηλιάς καταγράφοντας το σημείο όπου κοιμόταν ο καθένας και περιέγραψε πώς χρησιμοποίησαν κουτιά από μπισκότα στην κατασκευή του. Εκεί έζησαν από το Φεβρουάριο έως το Σεπτέμβριο του 1912.

Το φαγητό τους περιγράφεται αναλυτικά από τον Δρ Levick, όπως επίσης οι «παρενέργειές» του.Ένα άλλο πρόβλημα ήταν η έλλειψη αλατιού και η ομάδα το αντιμετώπισε χρησιμοποιώντας θαλασσινό αλάτι, κάτι που όμως προκαλούσε διάρροια.

Στο διάστημα αυτό συνέβησαν πολλά αλλά ένα περιστατικό παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή τους όταν μία θύελλα «σφράγισε» τη σπηλιά τους με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν από ασφυξία.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Victor Campbell αλλά ήταν οι ιατρικές γνώσεις του Δρ Levick που τους έσωσε τη ζωή.

Για να περάσει η ώρα ενώ κάθονταν στους υπνόσακούς τους, ο Δρ Levick έγραφε μία λεπτομερή αναφορά και περιέγραφε πώς διάβαζε στους υπόλοιπους άνδρες.

Μία παρηγοριά, εκτός από το διάβασμα, ήταν ο καπνός! «Ο καπνός ζέστανε για εκατοντάδες χρόνια την καρδιά του ανθρώπου, αλλά δεν πιστεύω πως κανείς βίωσε την ευλογία του πολύτιμου αυτού φυτού και δεν την εκτίμησε όπως εμείς», έγραψε.

Έπειτα από επτά μήνες οι άνδρες αποπειράθηκαν να επιστρέψουν σε ασφαλές σημείο κι έφτασαν στο Port Evans σχεδόν δύο μήνες μετά. Τότε έμαθαν και για την τύχη του Capt Scott που είχε χάσει τη ζωή του κατά την επιστροφή του.

Μία ερευνητική ομάδα είχε φτάσει στο σημείο που είχαν στήσει τις σκηνές τους, τις είχαν βρει άδειες κι εξεπλάγησαν όταν έμαθαν πως είχαν επιζήσει.

Τα ντοκουμέντα της αποστολής δημοπρατούνται από τον οίκο Bonhams στις 30 Μαρτίου και αναμένεται να πιάσουν 30.000 λίρες.