Οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν γνωρίζουν από γιορτές ή διακοπές. Την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους 1.072 μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, ενώ 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διαπλέοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν δήλωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που έφθασαν στην Ιταλία και την Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 450, με τους υπόλοιπους να φθάνουν στην Ισπανία.

«Αυτό μπορεί να συγκριθεί με έναν σχεδόν ίδιο αριθμό – 1.159 – που έφθασαν στις ακτές κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017», ανέφερε ο Μίλμαν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Κατά τις οκτώ πρώτες ημέρες του 2018, συνολικά καταγράφηκαν 81 θάνατοι παράτυπων μεταναστών ή προσφύγων στη Μεσόγειο, πέντε εξ αυτών στη δυτική Μεσόγειο κοντά στην Ισπανία και το Μαρόκο. Οι υπόλοιποι θάνατοι – 76, πιθανόν και περισσότεροι – καταγράφηκαν στην περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης. Τον Δεκέμβριο, ο ΔΟΜ κατέγραψε μόλις 26 θανάτους μεταναστών στις διόδους της Μεσογείου.