Καταδίκασε τα επεισόδια ανάμεσα σε Σλάβους και Αλβανούς ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και προειδοποίησε ότι οι συμμετέχοντες σε αυτά θα συλληφθούν και θα αντιμετωπίσουν βαριές κατηγορίες.

«Καλώ κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικούς και μη πολιτικούς παράγοντες, πολίτες, δασκάλους, καθηγητές, γονείς και τους ίδιους τους νέους ανθρώπους να ενεργούν με υπευθυνότητα, στο πνεύμα της συμβίωσης, η οποία χτίστηκε στη χώρα επί χρόνια, δεκαετίες, αιώνες» είπε ο Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η αστυνομία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και προχώρησε σε προσαγωγές περίπου 30 ατόμων για τα επεισόδια αυτά.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 20 επεισόδια μεταξύ νεαρών από τις δύο μεγαλύτερες εθνοτικές κοινότητες στη χώρα, τα οποία, σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ των Σκοπίων, σε μεγάλο βαθμό έχουν διεθνοτικό υπόβαθρο.

Τα επεισόδια αυτά σημειώνονται κυρίως στα Σκόπια και το Τέτοβο και εκδηλώνονται κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, ενώ ορισμένα από αυτά φαίνεται πως ήταν καλά προσχεδιασμένα. Τα επεισόδια καταγράφονται στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στο Γκόστιβαρ, με τη δολοφονία δυο νεαρών Αλβανών από σλάβο αστυνομικό και τις μαζικές διαδηλώσεις Αλβανών κατοίκων της πόλης αυτής.