Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα που επιβάλλει ίση αμοιβή για άντρες και γυναίκες

Ένα συντριπτικό κυβερνητικό χτύπημα στις διακρίσεις


ΚΟΣΜΟΣ
22:58
04/01/2018
Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα που επιβάλλει ίση αμοιβή για άντρες και γυναίκες
5
loading

Σε μια ιστορική κίνηση για το κίνημα των ίσων δικαιωμάτων και τη μισθολογική εξίσωση των δύο φύλων, η Ισλανδία έθεσε σε ισχύ ένα νομοσχέδιο που αναγκάζει τόσο τις εταιρίες όσο και τις κρατικές υπηρεσίες να αμείβουν το ίδιο γυναίκες και άντρες.

Και η πολιτική θα διασφαλιστεί από τη ρήτρα που θέλει όλους τους εργοδότες, είτε ιδιώτες είτε δημόσιες δομές, να ελέγχονται από κρατικούς φορείς για την πολιτική της εξίσωσης των μισθών.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 25 ανθρώπους και όσες δεν λάβουν τη σχετική πιστοποίηση θα υποβληθούν σε τσουχτερά πρόστιμα.

«Είναι ένας μηχανισμός που διασφαλίζει ότι γυναίκες και άντρες θα αμείβονται εξίσου», είπε στο δίκτυο Al-Jazeera η εκπρόσωπος γυναικείας οργάνωσης Dagny Osk Aradottir Pind, «είχαμε νόμους που έλεγαν πως οι μισθοί πρέπει να είναι ίδιοι για άντρες και γυναίκες εδώ και δεκαετίες, υπήρχε ωστόσο μισθολογική διαφορά».

AP_100108030360

Ο νόμος είχε ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου 2017, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τέθηκε ωστόσο σε ισχύ τη Δευτέρα. Και ψηφίστηκε μάλιστα τόσο από τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό όσο και την αντιπολίτευση, σε μια χώρα εξάλλου που το μισό Κοινοβούλιο αποτελείται από γυναίκες.

Και δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαίο πως ο νόμος πέρασε στην Ισλανδία, μια χώρα που ανακηρύσσει πρωταθλήτρια το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τα τελευταία εννιά χρόνια στον τομέα της εξίσωσης των φύλων! Ο δείκτης ισότητας των φύλων μετρά παράγοντες όπως οικονομικές ευκαιρίες, εργασιακή απασχόληση, πολιτική ενασχόληση και πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση και η Ισλανδία δεν έχει όμοιό της σε ολόκληρη την οικουμένη…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ίση αμοιβή….αλλά σε όλους

  Οι άντρες πορνοστάρ παίρνουν πολύ λιγότερα λεφτά από τις γυναίκες αλλά δεν κάνουμε έτσι.

 2. avatar GiannisAGiannis

  Άρχισαν κιαυτοί τις βλακείες. Κρίμας και τους είχα για πιο έξυπνο λαό. ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει τέτοιος νόμος. Το ποσό του μισθού πρέπει να εξαρτάται από το πόσο καλός είναι ένας υπάλληλος και πόσα λεφτά φέρνει στην επιχείρηση. Το φύλο δεν πρέπει να αναφέρεται πουθενά. Μόνο έτσι έχεις ισότητα και όχι ισοπέδωση.

 3. avatar Κλεων

  Για ολες τις δουλειες?
  Π.Χ Δηλαδη μια γυναικα ποδοσφαιριστης πρεπει να παιρνει τα ιδια με εναν αντρα ?

 4. avatar Stateless

  Αυτό πιστεύω να ισχύει και στον αγοραίο έρωτα.

 5. avatar Ελεύθερος σκοπευτής

  Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η μικρή χώρα αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της (αν και τα αναγνώρισε), έκλεισε στην φυλακή τους τραπεζίτες που και τους πολιτικούς που κερδοσκοπούσαν με τα ομόλογα της χώρας και ακύρωσε την αίτηση ένταξης στης στην Ε.Ε. Για το Ευρώ ούτε που το σκέφτηκαν ποτέ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει