Το ενδεχόμενο να υπάρξει τήξη του πυρήνα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, είχε προβλέψει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας λίγες ώρες μετά το τσουνάμι, παρόλο που η ίδια το αρνούνταν μέχρι και ένα μήνα μετά το καταστροφικό συμβάν. Η αποκάλυψη αυτή έγινε ύστερα από πρακτικά συνεδριάσεων που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

«Οι λειτουργίες ψύξης που συνεχίζουν να λειτουργούν είναι αυτές οι οποίες ηλεκτροδοτούνται από μπαταρίες. Θα διαρκέσουν οκτώ ώρες», αναφέρει μια περίληψη της πρώτης έκτακτης κυβερνητικής συνάντησης για την κρίση, τέσσερις ώρες μετά το σεισμό. Την εκτίμηση αυτή, έδωσε ένας αξιωματούχος, που όμως δεν κατονομάζεται. «Εάν οι θερμοκρασίες στους πυρήνες των αντιδραστήρων συνεχίσουν να αυξάνονται για πάνω από 8 ώρες, υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί τήξη», φέρεται να συμπληρώνει ο ίδιος, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Τα πρακτικά καταδεικνύουν ότι στην διάρκεια των συνεδριάσεων της κυβέρνησης επικράτησε σύγχυση και υπήρξαν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα κορυφαία της στελέχη, καθώς η Ιαπωνία αντιμετώπιζε τη σοβαρότερη κρίση της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ποιος είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης;» φέρεται ότι είχε ρωτήσει ο Γιοσιχίρο Καταγιάμα, υπουργός Εσωτερικών, σε μια συνάντηση την 15η Μαρτίου στο κέντρο συντονισμού επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρηνικής καταστροφής. «Δέχομαι πάρα πολλά ακατανόητα αιτήματα και εκκλήσεις. Ουδείς κρατάει τα γκέμια», πρόσθεσε.

Την 14η Μαρτίου ο τότε πρωθυπουργός Ναότο Καν είχε μιλήσει περί συναίνεσης στις τάξεις των ειδικών ότι η επιβολή μια περιοχής 20 χλμ. από την οποία έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι επαρκούσε. Την άποψή του αμφισβήτησε ο Κοϊτσίρο Γκέμπα, υπουργός Εθνικής Στρατηγικής, ο οποίος επισήμανε ότι υπήρχαν διαφωνίες.

Ο Γκέμπα, ο οποίος εκλέγεται στη Φουκουσίμα, είπε σε μια άλλη συνάντηση: «Πρόκειται για πόλεμο. Είτε κερδίζουμε είτε χάνουμε. Ήδη χάνουμε σε ορισμένες μάχες. Αλλά το σημαντικό είναι το πώς θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τις απώλειες μας».

Η Tepco δεν παραδέχθηκε παρά μόνο τον Μάιο ότι είχε σημειωθεί τήξη των ράβδων καυσίμου, προκαλώντας έντονες επικρίσεις τόσο προς την ίδια όσο και προς την κυβέρνηση, κατηγορούμενοι ότι υποβάθμισαν τη σοβαρότητα του δυστυχήματος. Πλέον η Tepco παραδέχεται ότι σημειώθηκε τήξη των ράβδων καυσίμου στους τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, 240 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Ένας αξιωματούχος , ωστόσο του υπουργείου Εμπορίου που επιτέλεσε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου μετά την καταστροφή αντικαταστάθηκε αφού αναφέρθηκε στην πιθανότητα τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων την 12η Μαρτίου.

Το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της Tepco στη Φουκουσίμα που προκλήθηκε από βλάβη στα συστήματα ψύξης, εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, θεωρείται το χειρότερο μετά από εκείνο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας το 1986.

Τα πρακτικά δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της καταστροφής από την οποία 19.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.