Στις 3 Μαΐου θα εξετάσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου την αίτηση για άρση της ασυλίας του προέδρου Χριστόφια σχετικά με τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, τον περασμένο Ιούλιο.

Την αίτηση έχουν υποβάλει οι συγγενείς τριών θυμάτων από τη φονική έκρηξη, με την οποία ζητούν απαντήσεις για το αν θεωρείται η πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, ατιμωτικό αδίκημα ή όχι, τι ορίζει ως ατιμωτικό αδίκημα το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ερμηνεία του Συντάγματος σχετικά με το λειτούργημα τού Προέδρου της Δημοκρατίας και το ερώτημα αναφορικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, εισηγήθηκε η προσφυγή των συγγενών να κριθεί αβάσιμη, επικαλούμενος το άρθρο 134 του Συντάγματος. Όπως είπε, η συγκεκριμένη αίτηση είναι εντελώς αβάσιμη και αστήριχτη και θα πρέπει να απορριφθεί. Η υπεράσπιση διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να απορριφθεί μια αίτηση προτού εξεταστεί.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έδωσαν οδηγίες για την καταχώρηση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας γραπτής αγόρευσης εντός τριών εβδομάδων από σήμερα, στην οποία θα μπορεί να αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι οι αιτήσεις πρέπει να απορριφθούν.

Επίσης, ζήτησε από τους αιτούντες να απαντήσουν στο Γενικό Εισαγγελέα με γραπτές αγορεύσεις.