Αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) απελευθέρωσαν 11 ανθρώπους, εννέα εργαζόμενους σε μια εταιρία που κατασκευάζει έναν πετρελαιαγωγό και δύο οδηγούς, που είχαν απαγάγει στα τέλη του Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) χθες.

Η απελευθέρωσή τους έγινε «μετά από απευθείας αίτημα της ένοπλης ομάδας και αίτημα των οικογενειών» των ομήρων, ανέφερε ο Μάικλ Κρέιμερ, στέλεχος της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Κολομβία, σε ανακοίνωση της οργάνωσης περίθαλψης και βοήθειας.

Οι συμβασιούχοι της εταιρίας Casanare Avanzada είχαν απαχθεί στην επαρχία Αράουκα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, ενώ πήγαιναν με λεωφορείο να εργαστούν στον αγωγό, ο οποίος μεταφέρει αργό από τα κεντρικά υψίπεδα της Κολομβίας σε λιμάνια στις ακτές της χώρας στην Καραϊβική.

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν έδωσε λεπτομέρειες για την εθνικότητα των ομήρων.

Δεκάδες εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα έχουν απαχθεί από τις αρχές του 2011, στην πλειοψηφία τους από μαχητές της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και του ELN, που αργότερα τους απελευθέρωσαν.

Οι FARC δεσμεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι σταματούν τις απαγωγές για λύτρα, πράγμα όμως που ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος είπε ότι δεν επαρκεί για να αρχίσει μια διαδικασία ώστε να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη.

Η Κολομβία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα στη Λατινική Αμερική. Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υποδομής υπήρξαν ένας από τους παράγοντες που η παραγωγή της μειώθηκε από το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά τουλάχιστον 20.000 βαρέλια. Η παραγωγή τον Ιανουάριο ανερχόταν σε 941.000 βαρέλια αργού την ημέρα.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κολομβία αυξήθηκαν το 2011 φθάνοντας σχεδόν τα 15 δισ. δολάρια, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και των ορυχείων, γεγονός το οποίο εν μέρει αποδόθηκε στη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας μετά τις πολυετείς, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών με τη συμβολή των ΗΠΑ.

Ο εμφύλιος στην Κολομβία διαρκεί σχεδόν πέντε δεκαετίες.