Τους νεκρούς τους μετρούν οι Φιλιππίνες, με τουλάχιστο 200 νεκρούς από την τροπική καταιγίδα Τεμπίν στο νησί Μιντανάο αλλά και φόβους για 37 νεκρούς σε εμπορικό κέντρο που καίγεται στην πόλη Νταβάο, στον νότο της χώρας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Πάολο Ντουτέρτε, αντιδήμαρχος του Νταβάο και γιος του προέδρου της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, χαρακτήρισε «μηδενικές» τις πιθανότητες κάποιος από τους τουλάχιστον 37 αγνοούμενους να επιβίωσε από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο.

Το Νταβάο, που βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ από την πρωτεύουσα Μανίλα, στο νησί Μιντανάο είναι η μεγαλύτερη πόλη στις νότιες Φιλιππίνες με πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Καταναλωτές και εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν στο εμπορικό κέντρο όταν χθες το πρωί ξέσπασε φωτιά. Σύμφωνα με την αστυνομία, η πυρκαγιά ξεκίνησε από κατάστημα με υφάσματα, ξύλινα έπιπλα και πλαστικά είδη, στον 3ο όροφο, και επεκτάθηκε γρήγορα. Εξακολουθεί να μαίνεται έως και σήμερα το πρωί, έχοντας παγιδεύσει τους εργαζόμενους σε τηλεφωνικό κέντρο που στεγαζόταν στον 4ο όροφο.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε, που διετέλεσε δήμαρχος της πόλης για περίπου δύο δεκαετίες και συνεχίζει να ζει εκεί, επισκέφθηκε το Σάββατο το βράδυ το σημείο και συλλυπήθηκε συγγενείς των θυμάτων.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει γνωστά.