Έβαλε την υπογραφή του σε κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της ιταλικής μουσικής τα τελευταία 50 χρόνια και αποτέλεσε πρότυπο για τη νέα γενιά καλλιτεχνών.

Ο θρύλος της ιταλικής μουσικής Lucio Dalla, ο δημιουργός του «Caruso», του τραγουδιού που έκανε εκατομμύρια πωλήσεις με τις ερμηνείες του Λουτσιάνο Παβαρότι και άλλων κορυφαίων φωνών, γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1941 στην Μπολόνια.

Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε εκεί κάπου στα 13 του χρόνια, όταν η μητέρα του τού έκανε δώρο ένα κλαρινέτο. Αρχικά γοητεύτηκε από την τζαζ και αυτήν τη μουσική έπαιζε με το πρώτο του συγκρότημα, τους «Reno Jazz Gang».

Το επίσημο ντεμπούτο του έγινε το 1965, στο Φεστιβάλ Τραγουδιού «Cantagiro». Η χαλαρή του εμφάνιση ωστόσο και η ιδιαίτερα πειραματική, για την εποχή, μουσική του δεν έκαναν και πολύ καλή εντύπωση. Οι δύο πρώτοι δίσκοι του, «1969» και «Terra di Gaibola», δεν σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Η αναγνώριση ήρθε το 1971 με το τραγούδι «4 Marzo 1943» που ερμήνευσε στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, για να ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες επιτυχίες με τα κομμάτια «Piazza Grande», «Il Gigante e la Bambina» κ.ά.

Στο ρεπερτόριό του θα προστεθούν κι άλλα μεγάλα τραγούδια, όπως τα «Qualle Allegria», «Anna e Marco», «Futura», «Cara», «Attendi a Lupo» κ.ά. Παράλληλα έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Το τελευταίο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2010 με τίτλο «Angoli nel Cielo», ενώ πρόσφατα είχε δηλώσει ότι ετοίμαζε μια νέα δουλειά αφιερωμένη στον Μιχαήλ Άγγελο.

Σήμερα περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Λούτσιο Ντάλα και να τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία.

Η «φωνή της Ιταλίας» σίγησε από καρδιακή προσβολή την Πέμπτη κατά τη διάρκεια περιοδείας του για σειρά συναυλιών στην Ελβετία.