Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως, εάν εκλεγεί, θα ανακινήσει πάλι τη συζήτηση για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων σε πνεύμα «κατευνασμού και συμφιλίωσης», έπειτα από την καταδίκη από το Συνταγματικό Συμβούλιο του νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης της Αρμενικής Σφαγής του 1915.

«Η ημερομηνία της κατάθεσης του νόμου δεν ήταν ίσως η κατάλληλη, στα τέλη της προεδρικής θητείας. Συνεπώς, με κάθε τρόπο, θα πρέπει να ανακινηθεί το ζήτημα – κι εγώ δεσμεύομαι γι’ αυτό – σε πνεύμα κατευνασμού, και ταυτόχρονα συμφιλίωσης, με θέληση να ολοκληρωθεί», τόνισε ο Ολάντ, που σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις προηγείται κατά πολύ του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

«Αλλά θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στους Αρμενίους της Γαλλίας διότι γνωρίζω τι αναμένουν. Επίσης θέλω να πω στους Τούρκους της Γαλλίας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν, πως σε τελική ανάλυση δεν έχουν δίκαιο να θεωρούν πως αυτό στρέφεται εναντίον τους», τόνισε ο Ολάντ.

«Ήταν ένας νόμος, ο οποίος προοριζόταν να συμφιλιώσει, αλλά ποσώς κατατέθηκε την κατάλληλη στιγμή. Βλέπουμε τις συνέπειες στο επίπεδο του Συνταγματικού Συμβουλίου, διότι υπήρξε μία προσφυγή», δήλωσε ο σοσιαλιστής υποψήφιος.

«Όμως τώρα, εγώ είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Μία διαφορετική περίοδος πρόκειται να ανοίξει μετά τον (δεύτερο) γύρο της 6ης Μαΐου. Θα ανακινήσουμε το θέμα σε πνεύμα κατευνασμού, με ηρεμία και επίσης με ασφάλεια», κατέληξε ο Ολάντ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.