Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν μπορεί να δεχτεί» τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προτρέψει την Κίνα και τη Ρωσία να «αλλάξουν θέση» όσον αφορά τη Συρία τονίζοντας ότι οι δύο αυτές χώρες «αντιτίθενται στις προσδοκίες του συριακού λαού».

«Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, γιατί οι ξένες χώρες δεν θα πρέπει να επιβάλουν το υποτιθέμενο σχέδιό τους για την επίλυση της κρίσης στο συριακό λαό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λεϊ στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την Παρασκευή από την Τύνιδα όπου μετείχε στη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, τη διεθνή κοινότητα να προτρέψει τη Ρωσία και την Κίνα να «αλλάξουν θέση». Οι δύο χώρες, παραδοσιακοί σύμμαχοι της Δαμασκού, άσκησαν βέτο στις αρχές Φεβρουαρίου σε μια καταδικαστική για την καταστολή από το συριακό καθεστώς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα η Λαϊκή Ημερησία, η επίσημη εφημερίδα της Κίνας, χαρακτηρίζει σήμερα τις επικρίσεις της Κλίντον σε βάρος του Πεκίνου για τη Συρία «υπερβολικά αλαζονικές» και γράφει ότι μετά τον πόλεμο στο Ιράκ οι ΗΠΑ δεν δικαιούνται να μιλούν για λογαριασμό του αραβικού κόσμου.

«Το κίνητρο των ΗΠΑ να εμφανίζονται ως προστάτες των αραβικών λαών δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς», σχολιάζει η εφημερίδα και επικαλείται την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

«Ακόμη και σήμερα η βία συνεχίζεται αμείωτη στο Ιράκ και ο απλός κόσμος δεν έχει ασφάλεια. Αυτό μόνο αρκεί για να βάλουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής πολιτικής», επισημαίνει η κινεζική εφημερίδα.