Οι γερμανικές αρχές άφησαν ελεύθερο σήμερα έναν πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που θεωρείται ύποπτος ότι συμμετείχε στη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απελευθέρωση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Εμιράτων εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «ο Γιούρι Μπρόντσκι αφέθηκε ελεύθερος και του δόθηκε άδεια να επιστρέψει στο Ισραήλ, ενώ η υπόθεση δεν έχει κλείσει».

«Το υπουργείο ζήτησε σήμερα εξηγήσεις από την γερμανική κυβέρνηση για την υπόθεση Μπρόντσκι», δήλωσε ο Αμπντουραχίμ αλ-Αουάντχι και πρόσθεσε πως η χώρα του ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι ο Μπρόντσκι δεν έχει καμιά σχέση με την δολοφονία του Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ.

«Στο βαθμό που μπορεί να συνδέεται με ένα σοβαρό έγκλημα που διαπράχθηκε στο Ντουμπάι, τα Εμιράτα προσβλέπουν σε μια στενή συνεργασία με τις γερμανικές αρχές και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την υπόθεση μέσω των διπλωματικών οδών», υπογράμμισε.

Ο Μπρόντσκι συνελήφθη στην Πολωνία τον Ιούνιο και δικάστηκε στην Γερμανία για παράνομη κατοχή ενός διαβατηρίου που είχε εκδοθεί στο όνομα Μίκαελ Μποντενχάιμερ.

Το έγγραφο αυτό είναι ένα από 26 ξένα διαβατήρια που χρησιμοποίησε η ομάδα, η οποία ευθύνεται για τη δολοφονία του Μαχμούντ αλ-Μπαμπχούχ στις 20 Ιανουαρίου σε ξενοδοχείο του Ντουμπάι. Η Αυστραλία, η Βρετανία και η Ιρλανδία απέλασαν ισραηλινούς διπλωμάτες ως ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί χρησιμοποιήθηκαν τα διαβατήρια τους στην επιχείρηση αυτή.

Στο Γιούρι Μπρόνσκι δεν επιβλήθηκε πρόστιμο και είναι ελεύθερος να εγκαταλείψει την Γερμανία. Η αστυνομία του Ντουμπάι επιρρίπτει στη Μοσάντ την ευθύνη της δολοφονίας του Μπαμπχούχ και την άποψη αυτή συμμερίζονται και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ το διαψεύδει.