Ένας 16χρονος από τη Συρία που εγκατέλειψε τη χώρα του για να γλυτώσει από τον πόλεμο και τιμήθηκε σήμερα με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά απηύθυνε έκκληση προκειμένου ο υπόλοιπος κόσμος να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες συμπολίτες του ως «κανονικούς ανθρώπους».

«Αυτό που απλά θέλουμε είναι οι άνθρωποι να μας δώσουν μια ευκαιρία ώστε να αποδείξουμε όσα μπορούμε να κάνουμε» ζήτησε ο Μοχάμεντ αλ Τζούντε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Χάγη, όπου του απονεμήθηκε το υψηλού κύρους βραβείο το οποίο δίνεται κάθε χρόνο από το 2015 σε έναν ανήλικο για τη δέσμευσή του στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι είμαστε άνθρωποι όπως όλοι, ζούμε στον ίδιο πλανήτη» υπογράμμισε ο 16χρονος, λίγες ώρες πριν από την τελετή απονομής.

Χθες Κυριακή, τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στην ανατολική Γούτα, την περιοχή των ανταρτών που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στον πόλεμο στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι από τον Μάρτιο του 2011 και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, σύμφωνα με την ίδια μκο. Περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά διαμένουν αυτή τη στιγμή σε καταυλισμούς στον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τη βοήθεια της οικογένειάς του, ο Μοχάμεντ αλ Τζούντε έχτισε ένα σχολείο για να φοιτήσουν 200 παιδιά πρόσφυγες σε καταυλισμό του Λιβάνου όπου ο ίδιος διδάσκει αγγλικά, μαθηματικά και το πάθος του, τη φωτογραφία.

«Αυτό το βραβείο απονέμεται στον Μοχάμεντ για τις ακούραστες προσπάθειές του να εγγυηθεί την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών προσφύγων από τη Συρία» επισήμαναν οι διοργανωτές του Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης για τα Παιδιά.

Οι Σύροι πρόσφυγες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με εχθρικές αντιδράσεις, ιδίως σε κράτη της Ευρώπης όπου μεταβαίνουν. Προς τους ανθρώπους αυτούς ο 16χρονος στέλνει το εξής μήνυμα:

«Το μήνυμά μου στους ανθρώπους που δεν θέλουν πλέον οι πρόσφυγες να βρίσκονται εκεί είναι ότι ούτε εμείς θέλαμε να πάμε εκεί. Όμως, αυτός είναι ο πόλεμος».

«Αρχίστε να μας συμπεριφέρεστε σα να είμαστε κανονικοί άνθρωποι, όχι πρόσφυγες ή μετανάστες» συμπλήρωσε ο Μοχάμεντ, ο οποίος ζει σήμερα στη Σουηδία με τους γονείς του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.