Σε ακραία δήλωση, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, προχώρησε ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας την εισβολή νεοναζί σε εθελοντική οργάνωση που βοηθά μετανάστες και πρόσφυγες, στο Κόμο της βόρειας Ιταλίας, την περασμένη Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι ομάδα νέων εισέβαλε στα γραφεία της οργάνωσης «Κόμο χωρίς σύνορα» και απαίτησαν να διαβάσουν κείμενο, με το οποίο κατηγόρησαν όσους βοηθούν τους μετανάστες, ότι «ευθύνονται για την καταστροφή της Ιταλίας».

«Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τα τέσσερα νέα παιδιά που εισέβαλαν μέσα στα γραφεία, αλλά μια μετανάστευση εκτός ελέγχου, με την συγκεκριμένη βούληση, η οποία οργανώνεται και τροφοδοτείται ειδικά από μια αριστερά που κάνει χάρες στις ισχυρές εξουσίες και επιδιώκει την κοινωνική σύγκρουση», δήλωσε ο Σαλβίνι.

Αρχικά, ο γραμματέας της Λέγκα, αναφερόμενος στο συμβάν, είχε φανεί σχετικά επικριτικός και είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να μπαίνεις σε ιδιωτικό χώρο, χωρίς να σε έχουν καλέσει».

Απαντώντας, δε, στον περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου, Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος ανήκει στην Λέγκα αλλά καταδίκασε την κίνηση των νεοναζί του Veneto Fronte Skinhead, o Ματτέο Σαλβίνι πρόσθεσε: «ο Μαρόνι είναι καλό περιφερειάρχης, αλλά ο καθ΄ ένας πρέπει να κάνει την δουλειά του».

Τις περασμένες ημέρες, όπως μεταδίδει το ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι είχε καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας -και ιδίως εκείνες που ανήκουν στην δεξιά παράταξη- να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή στα γραφεία της εθελοντικής οργάνωσης του Κόμο.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, όμως, Τζόρτζια Μελόνι (σύμμαχος της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την Λέγκα στις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης ‘Ανοιξης ) θέλησε να απαντήσει ότι αυτό που συνέβη στο Κόμο «ήταν σίγουρα εκφοβισμός, αλλά δεν μπορεί να γίνει λόγος για βία».