Με έξτρα πτήσεις επιχειρούν οι αεροπορικές εταιρείες που πετούν στο Μπαλί να μεταφέρουν τους χιλιάδες ταξιδιώτες που έμειναν εγκλωβισμένοι στο νησί λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Αγκούνγκ. Ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση κι άρχισε να στέλνει την ηφαιστειακή τέφρα μακριά από το αεροδρόμιο, που είχε κλείσει.

Το ηφαίστειο φαίνεται σήμερα να χάνεται μέσα στα σύννεφα, ενώ μέρη του νησιού υποδέχονται τις βροχές των μουσώνων. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τις αρχές, οι δονήσεις από τον κρατήρα είναι αδιάκοπες.

«Το Αγκούνγκ εξακολουθεί να εκρήγνυται, εκτοξεύοντας ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος 2.000 μέτρων» τόνισε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Κι ενώ το αεροδρόμιο στο Μπαλί ανοίγει, έπειτα από σχεδόν τριήμερο «λουκέτο», το αεροδρόμιο του γειτονικού νησιού Λομπόκ έκλεισε λόγω της στάχτης του Αγκούνγκ.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, δύο κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έστειλαν τη νύχτα αεροσκάφη για να μεταφέρουν περισσότερους από 2.700 εγκλωβισμένους Κινέζους τουρίστες από το Μπαλί.

Το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, το Μαπλί υποδέχθηκε 4,5 εκατ. ξένους τουρίστες, αριθμό σχεδόν μισό από τα 10,5 εκατ. τουριστών της Ινδονησίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού της χώρας, από την αύξηση του συναγερμού για την ηφαιστειακή δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο, το Μπαλί εκτιμάται πως έχασε πάνω από 650 εκατ. δολάρια.