Η Διεθνής Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (Isaf), η οποία τελεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι εντόπισε σορούς παιδιών έπειτα από μία επίθεση των δυνάμεών της που έχει προκαλέσει την οργή της αφγανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι οι θάνατοι αυτοί ενδέχεται να συνδέονται με τις επιχειρήσεις της κατά των ανταρτών στην περιοχή.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε μέχρι στιγμής είναι ότι πραγματοποιήθηκε μία επίθεση εναντίον μίας ομάδας ανδρών, οι οποίοι ήταν ένοπλοι και συμπεριφέρονταν με παράξενο τρόπο. Αυτή η ομάδα ήταν στόχος μίας επίθεσης από την αεροπορία της συμμαχίας, στη διάρκεια της οποίας έγιναν σεβαστοί όλοι οι κανονισμοί της Isaf» δήλωσε ο εκπρόσωπος στρατηγός Κάρστεν Τζέικομπσον σε συνέντευξη Τύπου.

«Μετά την επίθεση εντοπίστηκαν και άλλα θύματα, τα οποία ήταν νεαροί Αφγανοί διαφόρων ηλικιών» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω με βεβαιότητα σε αυτό το σημείο της έρευνας αν οι θάνατοι συνδέονται άμεσα με την επίθεση».

«Κάθε θάνατος αθώων που δεν συνδέονται με την ένοπλη σύγκρουση είναι μία τραγωδία, όμως απλώς δεν είμαστε σίγουροι για το πώς συνέβη αυτό» σημείωσε ο Τζέικομπσον.

Την Πέμπτη ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είχε καταδικάσει έντονα την επίθεση του ΝΑΤΟ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, προκάλεσε τον θάνατο οκτώ παιδιών στο χωριό Γκεγιάουα στην επαρχία Καπίσα.

Ο Καρζάι απέστειλε στην περιοχή μία αντιπροσωπεία η οποία αποτελείται από βουλευτές και εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών και της τοπικής κυβέρνησης για να ερευνήσουν το συμβάν.