Συνεχίζεται σε όλη την Ευρώπη το πολικό ψύχος, που συνοδεύεται από έντονες χιονοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους. Τις τελευταίες δέκα μέρες περισσότεροι από 480 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα σοβαρότερα προβλήματα ωστόσο εξακολουθούν να καταγράφονται στα Βαλκάνια και την Ιταλία.

Στην Ουκρανία, μέχρι την Τρίτη είχαν αναφερθεί 136 θάνατοι, από τους οποίους οι 112 συνδέονται άμεσα με την κακοκαιρία. Από το πρωί τα χιόνια που έπεφταν προκάλεσαν προβλήματα στους οδικούς άξονες στα νότια της χώρας και εκατοντάδες οδηγοί έχουν αποκλειστεί μέσα στα οχήματά τους. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία μπορεί να πέσει μέχρι και τους -30 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στην Πολωνία, οι νεκροί από το κρύο έφτασαν τους 74 αφού τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν άλλοι έξι θάνατοι από υποθερμία. Σ’ αυτούς όμως θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 50 άνθρωποι οι οποίοι πέθαναν σε πυρκαγιές ή από ασφυξία λόγω ελαττωματικών θερμαντικών σωμάτων.

Η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 23 ανθρώπους στη Λιθουανία, σε δέκα στη Λετονία και σε έναν στην Εσθονία. Στη Σλοβακία οι νεκροί είναι τρεις και στην Τσεχία 24.

Στη Μόσχα το θερμόμετρο σήμερα έδειχνε -22 βαθμούς ενώ στη Γιακουτία της Σιβηρίας ο υδράργυρος έπεσε στους -34 βαθμούς. Η Ρωσία μετρά φέτος 110 νεκρούς από το κρύο, εκ των οποίων οι 46 από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Στα στοιχεία αυτά πάντως δεν περιλαμβάνονται παιδιά κάτω των 18 ετών. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα το κρύο θα ενταθεί το σαββατοκύριακο.

Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σερβία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα αυτή σε 12. Περισσότεροι από 70.000 κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι εξαιτίας των χιονιών ενώ έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των πλοίων σε μεγάλο μέρος του Δούναβη καθώς τα νερά του ποταμού έχουν παγώσει. Στη Βοσνία, όπου η θερμοκρασία έπεσε μέχρι και τους -20 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον 15.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Μόσταρ. Στη Ρουμανία αναφέρθηκαν άλλοι τρεις θάνατοι από υποθερμία το τελευταίο 24ωρο.

Η Βουλγαρία έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη σφοδρή κακοκαιρία. Λόγω της χιονοθύελλας έχει παραλύσει η κυκλοφορία στα βόρεια και ανατολικά αλλά και στα νότια, εξαιτίας των πλημμυρών που στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ κατοίκους του χωριού Μπίσερ ενώ άλλοι δύο αγνοούνται. Η κυβέρνηση κήρυξε την Τετάρτη ημέρα πένθους για όλη τη χώρα.

Σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση μοιάζει χαοτική αφού υπήρξαν καταγγελίες ότι οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί και δεν έχουν καύσιμα, ούτε καμία πληροφόρηση, ενώ και ορισμένοι χωρικοί παραμένουν αποκλεισμένοι χωρίς τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Η μεθοριακή διάβαση Ρουσέ-Γκεοργκίου στο Δούναβη παραμένει κλειστή από την Τρίτη επειδή το 90% της επιφάνεια του ποταμού έχει καλυφθεί από πάγους. Κλειστά είναι και τα λιμάνια Βάρνα και Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η χιονόπτωση και το πολικό ψύχος θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Στην Ουγγαρία τρεις άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 16 ενώ στη γειτονική Αυστρία ένας 70χρονος συνταξιούχος βρέθηκε νεκρός, παγωμένος από το κρύο, μπροστά στο σπίτι του.

Στη Γερμανία, όπου ο ανεπίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι 4, προβλέπεται χιόνι και χιονόνερο το σαββατοκύριακο. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία σε ένα τμήμα του ποταμού Μάιν.

Στη Γαλλία, ένας 52χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του ενώ άλλοι τρεις νοσηλεύονται με σοβαρή δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Στην Τουλούζη χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς θέρμανση.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου η Ιταλία μετρά 40 νεκρούς, μετά τον εντοπισμό άλλων δύο ανθρώπων που πέθαναν από έμφραγμα ενώ προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα χιόνια από το αυτοκίνητο και το σπίτι τους. Στη Βενετία, το άγαλμα ενός ταύρου, ύψους 9 μέτρων, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Γκερίνο Λοβάτο για το Καρναβάλι, γκρεμίστηκε από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα. Στο Τορίνο, εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας έσπασαν αγωγοί και τα νερά πλημμύρισαν τέσσερις σταθμούς του μετρό. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και στο νότο εξαιτίας του χιονιού που στην Μπαζιλικάτα έφτασε μέχρι και τα τρία μέτρα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ανατολικά της χώρας.

Στη Γενεύη της Ελβετίας από την Δευτέρα επικρατεί χάος καθώς έσπασε ένας αγωγός νερού εξαιτίας του κρύου, προκαλώντας σοβαρά μποτιλιαρίσματα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βόρειοι άνεμοι θα συνεχιστούν.