Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «δόξα τω Θεώ» κανένας πολιτικός κρατούμενος στη Ρωσία.

«Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα μας, δόξα τω Θεώ, αν και μερικοί το λένε αυτό χωρίς να αναφέρουν ονόματα» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πολιτολόγους, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Να δείξουν αν υπάρχει έστω κι ένα άτομο που είναι στη φυλακή για πολιτικούς λόγους» σημείωσε.

«Και αν υπήρχαν άτομα που θάφτηκαν στη φυλακή για δέκα ή είκοσι χρόνια, όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος αγωνίστηκε για τις ελευθερίες του πληθυσμού των μαύρων, εμείς δεν έχουμε κανέναν τέτοιο» τόνισε.

Οι επικριτές του ρωσικού καθεστώτος θεωρούν το πρώην αφεντικό του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και τον επιχειρηματικό εταίρο του Πλάτον Λεμπέντεφ, που βρίσκονται στην φυλακή από το 2003 για οικονομικά εγκλήματα, πολιτικούς κρατούμενους. Οι ποινές τους θα ολοκληρωθούν το 2016.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν αφότου ο κ. Χοντορκόφσκι ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με το Κρεμλίνο, χρηματοδοτώντας κυρίως την αντιπολίτευση.