Νέο πλήγμα δέχεται η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία δέχεται ξανά τα πυρά της αντιπολίτευσης, όσον αφορά τον προπηλακισμό της την περασμένη εβδομάδα από τους Αβορίγινες.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το γραφείο της Γκίλαρντ ότι οργάνωσε την εξέγερση των ιθαγενών, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο σύμβουλος Τύπου της πρωθυπουργού Τόνι Χότζες, ενώ επιμένει ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας θα πρέπει να διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για την εξέγερση

Η αστυνομία, προς το παρόν, υποστηρίζει πως από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και δεν υπάρχει λόγος διεξαγωγής έρευνας. Ενδεχομένως όμως να υπάρχουν πολιτικές ευθύνες καθώς η αξιοπιστία της πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ, δέχθηκε και νέο ισχυρό πλήγμα.

Η ίδια η Γκίλαρντ αναφερόμενη στις αποκαλύψεις που ακολούθησαν τα έκτροπα της περασμένης εβδομάδας επικαλέστηκε πλήρη άγνοια. «Κανείς δεν είναι περισσότερο θυμωμένος και εξαγριωμένος από μένα γι’ αυτό το περιστατικό’» είπε.

Με τη δήλωση αυτή αντέδρασε η Γκίλαρντ, στην αποκάλυψη ότι ένας σύμβουλός της και μια συνδικαλίστρια, μέλος του Εργατικού Κόμματος, ήταν αυτοί που ‘ξεσήκωσαν’ τους ακτιβιστές Αβοριγίνες την Ημέρα της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν θλιβερά έκτροπα σε βάρος της ίδιας της, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την περασμένη Πέμπτη, Ημέρα της Αυστραλίας, τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας να φυγαδεύεται πανικόβλητη από τον σωματοφύλακά της, έχοντας χάσει το ένα της παπούτσι.

Γύρω της πολλά άτομα, κυρίως Αβορίγινες ακτιβιστές, φώναζαν «ρατσιστές» «αίσχος» και «ντροπή», ενώ περισσότεροι από 50 άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιγαν δρόμο ανάμεσα στο πλήθος για να φτάσει εκείνη στο αυτοκίνητό της.

Η πρωθυπουργική λιμουζίνα έφυγε, ενώ οι εξαγριωμένοι πολίτες χτυπούσαν τα τζάμια και το καπό της. Η Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε αργότερα ότι ‘είναι φτιαγμένη από σκληρό υλικό, αν και ο τρόμος στα μάτια της αποτυπώθηκε εμφανώς στον φωτογραφικό φακό την ώρα του επεισοδίου.

Αρχικά, οι Αβοριγίνες ανακοίνωσαν ότι θα έβγαζαν το γοβάκι της στον πλειστηριασμό μέσω του e-bay, αλλά αργότερα και μπροστά στο ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για κατοχή κλεμμένου αντικειμένου το επέστρεψαν ως ένδειξη καλής θέλησης.