Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το τοξικό νέφος, που εγκατέλειψε τη Μόσχα, υποχώρησε μόνο προσωρινά και την Πέμπτη ή την Παρασκευή η ρωσική πρωτεύουσα θα «τραβήξει» και πάλι καπνό από τις πυρκαγιές στα περίχωρα.

Όπως δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ – ΤΑΣΣ ο διευθυντής του Υδρομετεωρολογικού Κέντρου Ρομάν Βίλφαντ, όσο καίνε στα περίχωρα της Μόσχας οι πυρκαγιές, ο κίνδυνος μόλυνσης του αέρα της πρωτεύουσας παραμένει υψηλός και η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα εξαρτάται μόνο από τον άνεμο.

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που ξημέρωσε για τους Μοσχοβίτες με καθαρό ουρανό και – κατά τον κ. Βίλφαντ – «το νέφος θα μπορούσε να επιστρέψει τις δύο επόμενες ημέρες, έστω και σε λιγότερο πυκνή μορφή», πολύ περισσότερο, που ο καύσωνας δεν βιάζεται να εγκαταλείψει τη ρωσική πρωτεύουσα και διατηρείται σταθερά σε θερμοκρασίες άνω των 30° C.

Στις ίδιες εκτιμήσεις καταλήγει και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο άλλες μετεωρολογικές πηγές, που θεωρούν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο συνδυασμός της φυσικής ομίχλης, της αναστροφής της θερμοκρασίας και η εξασθένηση των ανέμων θα διευκολύνουν τη συγκέντρωση βλαβερών υπολειμμάτων καύσης στον αέρα της Μόσχας και της περιφέρειάς της, από την ίδια προέλευση, εξ ανατολών.

Σήμερα Τετάρτη, υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων και σωματιδίων παρατηρούνται μόνο στις βιομηχανικές ζώνες και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Μόσχας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καθάρισε χάρη στους χθεσινοβραδινούς νοτιοδυτικούς ανέμους, σε συνδυασμό με βροχή και τοπικές καταιγίδες. Ειδικά οι τιμές του μονοξειδίου του άνθρακα είναι σήμερα 0,4-1,0 των ανώτατων επιτρεπτών ορίων και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν περαιτέρω τη διάλυση των ρύπων και την πτώση τους στο έδαφος μαζί με τη βροχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας το πρωί συνέχιζαν να καίνε 612 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα συνολικής έκτασης 927.020 στρεμμάτων και το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 290 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 314.