Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών «τις τελευταίες 24 ώρες, ο αριθμός των νέων πυρκαγιών ήταν μικρότερος από αυτόν των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν». Μια ημέρα πριν οι εκτάσεις που καίγονταν έφταναν τα 174.000 εκτάρια, ενώ τώρα φτάνουν τα 92.700 εκτάρια.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα έβρεξε στη Μόσχα με αποτέλεσμα να καθαρίσει λίγο η ατμόσφαιρα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως η κατάσταση αυτή δεν θα διαρκέσει.

Ο ελαφρύς αέρας στην ρωσική πρωτεύουσα μείωσε τη θερμοκρασία που νωρίς το πρωί έφτασε τους 20 βαθμούς Κελσίου και όπως δήλωσε ο Ρομάν Βιλφάντ, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι θερμοκρασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι 3 ως 5 βαθμούς χαμηλότερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

«Όμως, αν λάβουμε υπόψη μας πως η θερμοκρασία στην περιοχή της Μόσχας είναι μέχρι τώρα 36-37 βαθμοί, ο καύσωνας θα συνεχιστεί. Ακόμα και αν οι θερμοκρασίες πέσουν 3 ως 5 βαθμούς, αυτό αντιστοιχεί στην Σαχάρα ή στην κεντρική Ασία», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι δασικές πυρκαγιές δεν έχουν σβήσει. Οι υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις και ο αντικυκλώνας θα ξαναφέρουν το τοξικό νέφος στην Μόσχα», επισήμανε ο Βιλφάντ

Περίπου 165.000 άνθρωποι συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, με τη συνδρομή 550 ξένων ειδικών που διαθέτουν έξι αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα.