«Αυστραλός της Χρονιάς» ανακηρύχτηκε για το 2012 ο διακεκριμένος ηθοποιός Τζέφρι Ρας, με την ευκαιρία της Ημέρας της Αυστραλίας που εορτάζεται σήμερα, επέτειο που έφτασαν στη χώρα οι λευκοί άποικοι.

Για τους ιθαγενείς η επέτειος είναι «ημέρα εισβολής και πένθους». Τα τελευταία χρόνια πάντως, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Αυστραλίας η έμφαση μετατοπίστηκε από την άφιξη των πρώτων λευκών. Γιορτάζεται η δημοκρατία, η ευημερία και η πολυπολιτισμική αυστραλιανή κοινωνία, ενώ παράλληλα αναγνωρίζονται και οι αδικίες που έγιναν σε βάρος των Αβορίγινων.

Ο ίδιος ο Τζέφρι Ρας είπε ότι ως «Αυστραλός της Χρονιάς» θέλει να κάνει χρήση του πολιτισμού «για να σταματήσει η υστερία σε βάρος των αναζητητών ασύλου» αφού ούτε οι πολιτικοί, ούτε τα μέσα ενημέρωσης, όπως είπε, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι αυτοί ρισκάρουν την ίδια τη ζωή τους για να κάνουν μια νέα αρχή σε μια άλλη χώρα.

«Νέα Αυστραλή της Χρονιάς» ανακηρύχτηκε η 22χρονη ασιατικής καταγωγής φοιτήτρια Μαρίτα Τσεγκ από τη Μελβούρνη για την ενθάρρυνση που δίνει στα κορίτσια να ακολουθήσουν ξεχωριστές καριέρες, όπως για παράδειγμα να γίνουν μηχανικοί!

«Ηλικιωμένη Αυστραλή της Χρονιάς» ανακηρύχτηκε η Αβοριγίνα Λόρι Μπαϊμαργουάγκεν  για την προώθηση του πολιτισμού της φυλής της.

Τα φώτα στράφηκαν όμως, κυρίως στο Τζέφρι Ρας που ύστερα από δύο δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στο θέατρο και στον κινηματογράφο σε Αυστραλιανές παραγωγές, τράβηξε τα βλέμματα διεθνώς το 1996 με την ερμηνεία του στην ταινία «Ο Σολίστας», για την οποία απέσπασε, μεταξύ άλλων, ένα βραβείο BAFTA και ένα Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.

Από τότε έχει συμμετάσχει στις ταινίες «Elizabeth», «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», «Quills Η Πένα της Αμαρτίας», «Ο Ράφτης του Παναμά», «The Banger Sisters», «Frida», «Οι Πειρατές της Καραϊβικής», «Αβάσταχτη Γοητεία», «Σέλερς για Πάντα», «Μόναχο», «Candy», «Elizabeth: The Golden Age», «King’s Speach» και πολλές άλλες.