Περίπου 3.000 κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας στις φυλακές του Κιργιστάν, 640 εκ των οποίων έχουν ράψει τα χείλη τους για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εγκλεισμού τους, ανακοίνωσε σήμερα ο συνήγορος του πολίτη του Κιργιστάν Τουρσουνμπέκ Ακούν.

«Διαμαρτύρονται ότι υφίστανται κακομεταχείριση από τους δεσμοφύλακες και ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και ζητούν καλύτερες υλικές συνθήκες», εξήγησε ο μεσολαβητής.

Οι αρχές του Κιργιστάν δήλωσαν από την πλευρά τους ότι αυτή η εξέγερση των κρατουμένων ενορχηστρώθηκε από το οργανωμένο έγκλημα μετά την έναρξη στις 16 Ιανουαρίου μιας «επιχείρησης καθαρά χέρια» στις φυλακές του Κιργιστάν, μετά το φόνο ενός αρχηγού της μαφίας.

«Αυτοί που πραγματοποιούν απεργία πείνας είναι δυσαρεστημένοι επειδή η κυβέρνηση δεν αντιδρά στη δράση τους την οποία ονόμασαν “Αν είσαι με τον λαό, ράψε το στόμα, αν είσαι με το μέλλον, ράψε το στόμα!”», εξήγησε ένας εκπρόσωπος των σωφρονιστικών υπηρεσιών του Κιργιστάν.

Η εξέγερση των κρατουμένων άρχισε, μετά το φόνο ενός αρχηγού της μαφίας στη φυλακή, με εντολή κάποιου από τους υπαρχηγούς του. Μετά το φόνο, οι σωφρονιστικές υπηρεσίες έβαλαν τέλος στα προνόμια που είχαν οι μαφιόζοι κρατούμενοι.