Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα τεθεί σε ισχύ ο γαλλικός νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου χθες από τη γαλλική Γερουσία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Γαλλία. Μετά την ψήφισή του από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου, ο νόμος χρειάζεται να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Σαρκοζί για να τεθεί σε ισχύ.

Η Αρμενία χαιρέτισε παράλληλα σήμερα το μεγαλείο και την αφοσίωση της Γαλλίας στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη γαλλική Γερουσία.

«Η ημέρα αυτή είναι μια εξαιρετική ημέρα για όλους αυτούς που αγωνίζονται για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, για την καταδίκη και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», γράφει ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν σε επιστολή του προς τον Γάλλο ομόλογό του Σαρκοζί,

Στο Γερεβάν πολλές εκατοντάδες νέοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν κρατώντας σημαίες της Γαλλίας και της Αρμενίας μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την ψήφιση του νομοσχεδίου και εναπόθεσαν λουλούδια και κεριά.

Αντιθέτως έντονη διαμαρτυρία εξέφρασε σήμερα για τον νόμο αυτόν το Αζερμπαϊτζάν, σύμμαχος της Τουρκίας.

«Η δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εκφράζει τη λύπη της για το νόμο που υιοθετήθηκε από τη γαλλική Γερουσία, ο οποίος ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του. «Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης», υπογραμμίζει.