Στο λιμάνι του Παλέρμο της Σικελίας έφτασε σήμερα το πλοίο Aquarius της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS mediterranee, με 606 μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των οποίων 241 είναι ανήλικα παιδιά. Όπως έγινε γνωστό από τις ιταλικές αρχές οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία, την Αίγυπτο, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Καμερούν, την Αλγερία και την Σενεγάλη.

Εντυπωσιάζει ιδιαίτερα ο μεγάλος αριθμός ανηλίκων και για τον λόγο αυτό τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «το πλοίο των παιδιών». Στο Aquarius επέβαιναν και έντεκα έγκυες γυναίκες, ενώ οι γιατροί θέλησαν να εξετάσουν αμέσως ένα βρέφος που γεννήθηκε πριν μια μόλις εβδομάδα, διαπιστώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολλοί μετανάστες παρουσιάζουν συμπτώματα υποσιτισμού, ενώ δεκάδες νέες γυναίκες από την υποσαχάρια Αφρική είπαν στους γιατρούς και στους εθελοντές που τις υποδέχθηκαν στην Κάτω Ιταλία ότι υπέστησαν επανειλημμένα σεξουαλικές κακοποιήσεις και ότι παρέμειναν έγκλειστες σε φυλακές, πριν αρχίσει ο διάπλους της Μεσογείου.

Ένας από τους σύρους πρόσφυγες διηγήθηκε ότι είχε μεταβεί στην Λιβύη το 2012, όπου και εργάσθηκε στον οικοδομικό τομέα. Όπως πρόσθεσε, όμως, στην χώρα αυτή η οικονομία έχει πλέον καταρρεύσει και η μόνη ελπίδα ήταν να πληρώσει τους διακινητές ώστε να προσπαθήσει να φτάσει στην Ιταλία (με τελικό, επιθυμητό προορισμό την Γερμανία) και να μπορέσει να χτίσει μια αξιοπρεπή ζωή.