Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Γυναίκα συνελήφθη στην Κύπρο επειδή έκανε έκτρωση

Η συγκεκριμένη επιλογή θεωρείται ποινικό αδίκημα στη χώρα


ΚΟΣΜΟΣ
15:21
12/10/2017
Γυναίκα συνελήφθη στην Κύπρο επειδή έκανε έκτρωση
7
loading

Μια νεαρή γυναίκα η οποία είχε συλληφθεί στην Κύπρο ύστερα από καταγγελία του συντρόφου της ότι προχώρησε σε έκτρωση, αφέθηκε σήμερα ελεύθερη.

Για την υπόθεση είχε συλληφθεί και ο γιατρός της, ο οποίος επίσης αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η σύλληψη της γυναίκας και του γιατρού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, τόνισε την ανάγκη προώθησης της πρότασης νόμου, που υποβλήθηκε το 2015 για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, που διέπει τις αμβλώσεις.

Είναι φανερό, σημειώνει, ότι «κάποιοι υπέκυψαν στις αξιώσεις του αρχιεπισκόπου και των πιο συντηρητικών κύκλων της κυπριακής κοινωνίας».

Το ζευγάρι έχει ήδη ένα παιδί, ενώ είναι άνεργοι κι οι δύο, χωρίς δικό τους σπίτι. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που, όπως είπε η νεαρή γυναίκα, την οδήγησαν στην έκτρωση. Την κοπέλα συνόδευσε στην κλινική η μητέρα του συντρόφου της.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της γυναίκας και του γιατρού και εναντίον τους εξεδόθη διάταγμα κράτησης για «συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος» και «προμήθεια φαρμάκων ή οργάνων ή άσκηση βίας οποιουδήποτε είδους με σκοπό την άμβλωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο στα ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών, περιλαμβάνεται και ο «ιατρικός τερματισμός της εγκυμοσύνης» στα άρθρα 167 και 168 του Ποινικού Κώδικα.

Οι περιπτώσεις, στις οποίες ο νόμος επιτρέπει την έκτρωση είναι συγκεκριμένες:

 • Μετά από πιστοποίησης της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, που βεβαιώνεται από ιατρική πιστοποίηση, όταν αυτό είναι εφικτό, ότι η εγκυμοσύνη προκλήθηκε μετά από βιασμό και κάτω από περιστάσεις οι οποίες, αν δεν τη σταματούσε, θα δημιουργούσε σοβαρό κλονισμό στην κοινωνική θέση της εγκύου ή του οικογενειακού περιβάλλοντος της.
 • Μετά από γνωμοδότηση δύο ιατρών εγγεγραμμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου, ότι με καλή πίστη είναι της γνώμης ότι, αν εξακολουθούσε η εγκυμοσύνη, η ζωή της εγκύου θα ετίθετο σε κίνδυνο ή θα επροκαλείτο φυσική, πνευματική ή ψυχική της βλάβη μεγαλύτερη από εκείνη, αν δεν τερματιζόταν η εγκυμοσύνη ή ότι υπάρχει ουσιώδης κίνδυνος ότι, αν γεννιόταν το τέκνο, θα έπασχε από τέτοιες φυσικές ή ψυχικές ανωμαλίες ώστε να είναι σοβαρά ανάπηρο.

Επίσης, ο ποινικός κώδικας έχει άρθρα για την απόπειρα άμβλωσης, στα οποία ορίζεται:

Α) Όποιος, με σκοπό να επιφέρει αποβολή σε οποιαδήποτε γυναίκα, που κυοφορεί ή όχι, χορηγεί παράνομα σε αυτή ή προκαλεί, ώστε αυτή να πάρει δηλητήριο ή άλλο επιβλαβές πράγμα ή χρησιμοποιεί βία οποιουδήποτε είδους, ή οποιουδήποτε άλλου μέσου, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων.

Β) Γυναίκα, που κυοφορεί ή όχι, η οποία με σκοπό να επιφέρει αποβολή στον εαυτό της, παίρνει παράνομα δηλητήριο ή άλλο επιβλαβές πράγμα, ή χρησιμοποιεί βία οποιουδήποτε είδους ή οποιουδήποτε άλλου μέσου ή επιτρέπει να χορηγηθεί σε αυτή ή να χρησιμοποιηθεί πάνω της οτιδήποτε από τα αναφερόμενα πιο πάνω, είναι ένοχη κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων.

Γ) Όποιος εφοδιάζει παράνομα ή προμηθεύει οτιδήποτε σε άλλον, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτό έχει σκοπό να χρησιμοποιηθεί παράνομα για να επιφέρει αποβολή σε γυναίκα που κυοφορεί ή όχι, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση τριών χρόνων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Κυπραιος

  Και βέβαια η έκτρωση είναι φόνος. Ολοι μας αν η μάνα μας έκανε έκτρωση δε θα ειμασταν εδώ σήμερα. Η έκτρωση στην Κύπρο επιτρέπεται υπό 3 προϋποθέσεις: 1)κίνδυνος ζωής της μητέρας (2)το παιδί που θα γεννηθειτ θα έχει σοβαρή αναπηρία (3) η εγκυμοσύνη είναι προϊόν βιασμού. Ολα τα αλλα απαγορεύονται.

 2. avatar κολασμένος

  Ούτε να αμαρτήσουμε δε μας αφήνουν πια, την είδαν θεοί.

  1. avatar Κυπραιος

   Η πολιτεία όπως απαγορεύει τον φόνο απαγορεύει και την έκτρωση. Η πολιτεία της Κύπρου δε θα σου επιτρέψει ούτε να σκοτώσεις ούτε να δολοφκνησεις αθωα βρέφη.Οπως δε σου επιτρέπει να σκοτώνεις κόσμο. Εφόσον η αμαρτία σου δε πειράζει τη ζωή άλλου τότε ναι καντην αν θες. Ομως όταν βλάπτει πέρα από τη ζωή σου και τη ζωή αλλουτ τότε θα έρθεις αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

 3. avatar Pamponhros

  Καλός Μεσαίωνας και εκεί. Άντε και εις ανώτερα.

  1. avatar Κυπραιος

   Ο φόνος υπό οποιαδήποτε μορφή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στην Κύπρο. Δε μπορείς να σκοτώνεις κάποιον που δε μπορεί να αμυνθεί(κανένα δεν έχεις δικαιωμα να σκοτώνεις).

  2. avatar middle east ftw

   η πολλη παρεα με τους τουρκους φταιει.ζηλεψαν τις ιδεες του ισλαμ οι Κύπριοι θρήσκοι

   1. avatar Κυπραιος

    Η δολοφονία υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύεται στην Κύπρο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει