Μια από τις λιγότερο, ίσως, γνωστές μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, ήταν η μάχη της Σαϊπάν.

Σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη μάχη αυτή μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, που είχε τραβήξει ο φωτορεπόρτερ Eugene Smith του περιοδικού «Life», αναπαριστούν τη φρίκη του πολέμου.

Η μάχη διήρκησε από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 9 Ιουλίου του 1944 και αποτέλεσαν μέρος των αμερικανικών επιχειρήσεων για την κατάληψη του νησιωτικού συμπλέγματος των Μαριάνων. Το νησί της Σαϊπάν είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τους Ιάπωνες. Εξαιτίας αυτού, όταν ο ιαπωνικός στρατός κατάλαβε ότι πιθανότατα θα έχανε τη μάχη, κάλεσε και τους αόπλους πολίτες να συμμετάσχουν.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως 22.000 ιάπωνες πολίτες πέθαναν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης αυτής, εκ των οποίων οι περισσότεροι αυτοκτονώντας, εξαιτίας του φόβου της κατάληψης των εδαφών από Αμερικάνους που είχε προκαλέσει η ιαπωνική προπαγάνδα.

Τη ζωή τους έχασαν ακόμη 30.000 στρατιώτες της Ιαπωνίας. Από το συνολικό αριθμό 71.000 στρατιωτών των ΗΠΑ που έφτασαν στη Σαϊπάν, οι 3.426 σκοτώθηκαν και πάνω από 13.000 τραυματίστηκαν.