Το όνομα του Bjorgolfur Gudmundsson δεν είναι καθόλου εύκολο να το προφέρεις, τον ήξερε ωστόσο άλλοτε όλος ο πλανήτης, ως τον πιο γνωστό επιχειρηματία της Ισλανδίας.

Στο απόγειο της καριέρας του, ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος κροίσος της χώρας, πίσω μόνο από τον… γιο του Björgólfur Thor Björgólfsson!

Το «Forbes» τον περιέλαβε τον Μάρτιο του 2008 στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, στη 1.014η θέση, εκτιμώντας τα πλούτη του στο 1,1 δισ. δολάρια.

Ο για μερικά φεγγάρια επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αιώνιος φοιτητής νομικής ήταν πια ο μεγαλομέτοχος της ισλανδικής τράπεζας Landsbankinn, της δεύτερης μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, και είχε αγγίξει την απόλυτη κορυφή.

Αγόρασε κάποια στιγμή και τη βρετανική Γουέστ Χαμ για να παίζει και η δυναμική της τράπεζάς του, όπως όλοι εκτιμούσαν, θα τον εκτίνασσε σε ακόμα καλύτερη θέση την επόμενη χρονιά, καθώς ο ρυθμός της ανάπτυξής της ήταν ραγδαίος.

bborofdsjtstssoononon1

Κι όμως, τον Δεκέμβριο της ίδιας μόλις χρονιάς το «Forbes» ξαναχτύπησε εκτιμώντας πια την περιουσία του στα… «0 δολάρια»! Κάτι ήξερε προφανώς το περιοδικό και αναθεώρησε την πρόβλεψή του, καθώς στις 31 Ιουλίου 2009 τα ισλανδικά δικαστήρια ανακάλυψαν πως ο κροίσος είχε πτωχεύσει, αφήνοντας χρέη μεγαλύτερα από 750 εκατ. δολάρια.

Όλοι θυμήθηκαν τότε πως ο παλαιάς κοπής αυτός καπιταλιστής και φιλάνθρωπος είχε καταδικαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε ποινή 12 μηνών γιατί είχε «πειράξει» τα λογιστικά βιβλία κάπου 450 εταιριών.

Ο Ισλανδός είχε καταφύγει άρον-άρον στη Ρωσία, όπου χάθηκαν τα ίχνη του, και αναδύθηκε κάποια στιγμή μαγικά στην Ισλανδία ως μεγιστάνας. Πλέον είχε μετοχές σε ανθηρές εταιρίες πολλών κλάδων, από την κτηματομεσιτική και τη ναυτιλία μέχρι τις επικοινωνίες και τις εκδόσεις.

bborofdsjtstssoononon2

Τώρα οργάνωνε φιλανθρωπικές δράσεις και έδινε ταυτόχρονα σε 75 μη κυβερνητικούς οργανισμούς από 1 εκατ. δολάρια, για τόσο χρήμα μιλάμε. Ήταν πλέον το μεγάλο αφεντικό της Landsbanki και κρατούσε τις οικονομικές τύχες της Ισλανδίας στα χέρια του, από κοινού πάντα με τον συνεργάτη και ακόμα ισχυρότερο γιο του.

Πώς έφτασε από κει να πτωχεύσει, αυτό μόνο ο ίδιος το ξέρει. Η Landsbankinn ήταν μια από τις τρεις μεγάλες ισλανδικές τράπεζες που φαλίρισαν τον Οκτώβριο του 2008 και εθνικοποιήθηκαν τελικά και ο Gudmundsson μετατράπηκε σε πρωταγωνιστή τόσο του σκανδάλου της τράπεζάς του όσο και της απάτης που καταλογίστηκε στο επενδυτικό του κεφάλαιο.

Ο βρετανικός «Guardian» αναρωτιόταν βέβαια ήδη από το 2005 πού βρήκε όλα αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ο ισλανδός μεγαλοτραπεζίτης και στη δημοσιογραφική του έρευνα βρήκε πως ήδη από τη δεκαετία του 1990 διοχέτευε ρωσικά κεφάλαια στο Ρέικιαβικ, τα βρόμικα λεφτά της ρωσικής μαφίας από την Αγία Πετρούπολη δηλαδή.

bborofdsjtstssoononon4

Επίσης άγνωστο πώς, το 2002 η ύποπτη επενδυτική εταιρία πατέρα και γιου βρέθηκε να κατέχει το 45% της Landsbankinn και το 2003 ο πατέρας έγινε πρόεδρός της σε μια αμφιλεγόμενη ιδιωτικοποίηση που πέρασε πάντως στα «ψιλά» της επιχειρηματικής ιστορίας του τόπου.

Το 2006 αγόρασε και το 90% της Γουέστ Χαμ και έγινε ισόβιος επί τιμή πρόεδρός της. Μόνο που στις 7 Οκτωβρίου 2008 το πάρτι θα τέλειωνε, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ισλανδίας θα του τα έπαιρνε όλα, αντικαθιστώντας όλο το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αλλά και όπου αλλού δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά.

Όταν κατέρρευσε τελικά ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας εκείνη τη χρονιά, το σκάνδαλο είχε όνομα και ήταν όσο πιο δυσκολοπρόφερτο έπαιρνε. Ο Bjorgolfur ήταν ο κύριος μοχλός της οικονομικής καταστροφής της χώρας.

Το 2010 το περιοδικό «Time» τον περιέλαβε στη λίστα με τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους της χρονιάς, όχι πλέον για τα πλούτη ή τη δράση του, αλλά για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο οικονομικό σμπαράλιασμα της Ισλανδίας…