Ένα παρακλάδι της Aλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για μία σπάνια επίθεση τον Νοέμβριο στην καλά φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης από την οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας εισέβαλε στην Πράσινη Ζώνη, στην οποία βρίσκονται η αμερικανική και άλλες πρεσβείες καθώς και το κοινοβούλιο και κάποια από τα υπουργεία, και ανατινάχθηκε στο χώρο στάθμευσης του ιρακινού κοινοβουλίου στις 28 Νοεμβρίου.

Οι ιρακινές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι η επίθεση αυτή φαίνεται ότι είχε στόχο τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι ή κάποιον άλλο πολιτικό ηγέτη.

Σύμφωνα με το SITE, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, μία σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ανακοίνωσή της που ανέβασε σε ισλαμιστικούς ιστότοπους την Κυριακή.

Το SITE προσθέτει ότι η οργάνωση είχε εντοπίσει ένα κενό στην ασφάλεια της Πράσινης Ζώνης κι έτσι ο καμικάζι κατάφερε να διεισδύσει παρακάμπτοντας τα σημεία ελέγχου, τους εκπαιδευμένους σκύλους και τις κάμερες ασφαλείας.

Η οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο υπουργείο Εσωτερικών στις 26 Δεκεμβρίου, από την οποία τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η επίθεση έγινε, σύμφωνα με την οργάνωση, σε ένδειξη συμπαράστασης σε σουνίτες κρατούμενους.