Νέα αποτυχία για τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό ως Obamacare. Και η τελευταία τους νομοθετική προσπάθεια απέτυχε, κάτι που προκάλεσε νέα ερωτηματικά για τη θετική πολιτική δυναμική τους, ως προς την υλοποίηση της προεκλογικής ατζέντας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη από τους Γερουσιαστές του για την κατάργηση του Obamacare και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη γι’ αυτήν την εβδομάδα ψηφοφορία, σύμφωνα με δηλώσεις αρκετών Ρεπουμπλικάνων. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου για την κατάργηση του Obamacare προσπάθησαν να το προωθήσουν, ενώ μετά την Κυριακή (1η Οκτωβρίου), η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς εκπνέει η προθεσμία εφαρμογής της ειδικής διαδικασίας που επέτρεπε την ψήφισή του με 50 ψήφους, χωρίς την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

«Δεν έχουμε χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής, Ρον Τζόνσον, που ήταν από τους υποστηρικτές της νομοθετικής πρωτοβουλίας των Γερουσιαστών, Μπιλ Κάσιντι και Λίντσεϊ Γκράχαμ, μαζί με τον Γερουσιαστή, Ντιν Χέλερ, για την κατάργηση του Obamacare.

Υπό την τελευταία αρνητική εξέλιξη, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν μία βασική προεκλογική τους δέσμευση, αλλά και να επιτύχουν μία εσωτερική πολιτική επιτυχία στην Γερουσία. Έτσι, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθειά τους για τη διατήρηση του πολιτικού ελέγχου της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2018.

Εσωτερικοί «τριγμοί» μέσα στους Ρεπουμπλικανούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν το Obamacare, ως μια ακριβή οικονομικά παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο σύστημα υγείας των αμερικανικών πολιτειών, ενώ από την άλλη μεριά, το πρόγραμμα αυτό βοήθησε ν’ αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικάνοι. Ο Τραμπ, κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, υποσχέθηκε την κατάργηση και την αντικατάστασή του, με τους Δημοκρατικούς να υπερασπίζονται τη συνέχιση της εφαρμογής του, υποστηρίζοντας ότι προσέφερε ασφαλιστική κάλυψη υγείας, σε εκατομμύρια πολίτες.

Μετά την πολιτική αποτυχία του περασμένου Ιουλίου, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία προσπάθησαν και πάλι -μέσα στον Σεπτέμβριο- να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο (Κάσιντι-Γκράχαμ), το οποίο είχε ως στόχο ν’ αυξήσει τον έλεγχο των αμερικανικών πολιτειών στα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ομοσπονδιακής βοήθειας, που δαπανά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τον τομέα της Υγείας.

Όπως και στις προηγούμενες προσπάθειες το νομοσχέδιο αυτό, προκάλεσε την αντίδραση της συντηρητικής και προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, που αντιτάχθηκαν στην ψήφισή του, η καθεμία για διαφορετικούς-αντίθετους λόγους.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μετριοπαθής Γερουσιαστής, Σούζαν Κόλινς, υποστήριξε ότι η νέα νομοθετική πρόταση υποβάθμιζε την εφαρμογή του προγράμματος Medicaid εντός του Obamacare, πλήττοντας τους φτωχούς, αλλά και τους χρόνια πάσχοντες στην πολιτεία της.

Ο συντηρητικός Γερουσιαστής, Ραντ Πολ, από την πλευρά του, τόνισε ότι το νομοσχέδιο Κάσιντι-Γκράχαμ διατηρούσε σε ισχύ αρκετές από τις προβλέψεις του Obamacare, μαζί με τις οικονομικές δαπάνες για την εφαρμογή τους.

Όσο για τους Δημοκρατικούς, δήλωναν ότι ήταν καιρός για τους Ρεπουμπλικάνους να συνεργαστούν μαζί τους, προκειμένου να διορθώσουν τα μειονεκτήματα του Obamacare.

Η αντίδραση του Τραμπ και τα «κουκιά» που δεν βγαίνουν

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι απογοητευμένη «από μερικούς υποτίθεται Ρεπουμπλικάνους» οι οποίοι, δεν υποστήριξαν το νομοσχέδιο. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε αργότερα, ότι δεν έχει πάψει να ελπίζει ότι ο νόμος τελικά θα αντικατασταθεί. «Θα γίνει», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, ενώ ταξίδευε προς τη Νέα Υόρκη για να παραβρεθεί σε εκδήλωση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών στην Γερουσία, ενώ τουλάχιστον τρεις Γερουσιαστές (Κόλινς, Πολ, Μακέιν) είχαν δημόσια απορρίψει τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

Η κατάσταση για μία νέα νομοθετική προσπάθεια κατάργησης και αντικατάστασης του Obamacare γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από εδώ και πέρα για τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς την Κυριακή (01/10) λήγει η εφαρμογή της ειδικής διαδικασίας στη Γερουσία, η οποία τους επέτρεπε να περάσουν το νομοσχέδιο με απλή πλειοψηφία. Μετά τη λήξη εφαρμογής αυτής της διαδικασίας, από την αρχή του νέου μήνα και μετά, η ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου θα απαιτεί 60 θετικές ψήφους από το σύνολο των 100 Γερουσιαστών.