Τραγική κατάληξη είχε ο σημερινός συνωστισμός χιλιάδων φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι είχαν πάει για να εγγραφούν στα μαθήματα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Στην προσπάθειά τους να μπουν στα γραφεία του πανεπιστημίου ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας φοιτητής και να τραυματιστούν άλλοι 20, οι δύο εκ των οποίων βαριά.

Ήδη από πέρσι το πανεπιστήμιο δέχτηκε έντονες επικρίσεις όταν η αποδιοργάνωση του συστήματος εγγραφών και η έλλειψη θέσεων στις πανεπιστημιακές σχολές είχαν προκαλέσει γιγάντιες ουρές αναμονής την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

«180.000 τελειόφοιτοι δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Times. Στην εφημερίδα διευκρινιζόταν ότι 74.000 αιτήσεις εγγραφής στις 85.000 απορρίφθηκαν από το μοναδικό πανεπιστήμιο

Από τη Δευτέρα χιλιάδες νέοι, συχνά συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, είχαν σχηματίσει ουρές με την ελπίδα να μπορέσουν να εγγραφούν στα μαθήματα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία αρχίζει τον Ιανουάριο στη Νότια Αφρική, μετά τις θερινές διακοπές στη χώρα του νότιου ημισφαιρίου.