Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας σε νέα επιχείρηση καταστολής που πραγματοποίησαν σε περιοχές της Συρίας στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ακτιβιστές του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην κεντρική επαρχία Χομς, σύμφωνα με το δίκτυο ακτιβιστών της αντιπολίτευσης «Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού».

Παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα στη Χάμα, στην κεντρική Συρία, και ότι τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν στη βιομηχανική ζώνη της Χομς όταν κάποιοι που πιστεύεται ότι ανήκουν σε φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πλήθους ανθρώπων.

Την ίδια ώρα οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου επισκέφθηκαν σήμερα τις δύο αυτές πόλεις στο πλαίσιο της αποστολής τους που άρχισε στις 26 Δεκεμβρίου και αποσκοπεί στο να κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης στη Συρία. Οι παρατηρητές επισκέπτονται επίσης σήμερα την Ντάελ, περιοχή της Ντεράα, και τη Χαράστα, κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με τη συριακή δημόσια τηλεόραση.

Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας τους κάλεσαν να επισκεφθούν την πλατεία Σαμπάα Μπαχράτ, στην καρδιά της Δαμασκού, όπου προβλέπεται να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος.

«Καλούμε τους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Λέμε στο καθεστώς ότι τα δικαιώματά μας παραβιάζονται και ότι αγωνιζόμαστε για να τα υπερασπιστούμε», αναφέρουν οι ακτιβιστές στο Facebook.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου εκατοντάδες υποστηρικτές του καθεστώτος συγκεντρώθηκαν σε αυτήν την πλατεία κρατώντας συριακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Άσαντ.
Η διαδήλωση αυτή «υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και απορρίπτει την τρομοκρατία», μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντέσι κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ για ανάμειξη στην αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου.

«Οι αμερικανικές δηλώσεις συνιστούν κατάφορη παραβίαση της (αποστολής) του Αραβικού Συνδέσμου και μια αδικαιολόγητη απόπειρα για διεθνοποίηση» της συριακής υπόθεσης, σημειώνει ο Μακντέσι σε ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι η Δαμασκός δεν έχει σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στον Αραβικό Σύνδεσμο και ότι «εδώ και πολύ καιρό έχει έρθει η ώρα» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει για να «υποστηρίξει τις νόμιμες προσδοκίες των Σύρων».

«Η Συρία δεν θα δώσει λογαριασμό στις ΗΠΑ για το επίπεδο της δέσμευσής της στο πρωτόκολλο του Αραβικού Συνδέσμου», υπογραμμίζει επίσης ο Μακντέσι, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «υποδαυλίζει τη βία».

Οι αμερικανικές δηλώσεις, οι οποίες «γίνονται πριν από την έκθεση του Αραβικού Συνδέσμου» για τα αποτελέσματα της αποστολής των παρατηρητών, τα οποία θα εξεταστούν το Σάββατο, “βλάπτουν τη δράση των αράβων παρατηρητών», κατέληξε.

Σύμφωνα με τις «Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού», συνολικά 390 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 26 Δεκεμβρίου που άρχισε η αποστολή των παρατηρητών στη χώρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για υποθέσεις της Μέσης Ανατολής Τζέφρι Φέλτμαν βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο για συνομιλίες στον Αραβικό Σύνδεσμο για το συριακό θέμα.

Παράλληλα σήμερα το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (SNC), το οποίο συσπειρώνει την πλειοψηφία των κινημάτων της αντιπολίτευσης, διέψευσε ότι σύναψε συμφωνία με την Εθνική Επιτροπή για τη Δημοκρατική Αλλαγή (NCDC), ένα άλλο κίνημα της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του στο Facebook, το SNC εξηγεί ότι στις 30 Δεκεμβρίου υπέγραψε στο Κάιρο ένα κείμενο, το οποίο «δεν συνιστά πολιτικό κείμενο», όπως παρουσιάστηκε από την NCDC.
Το Σάββατο η NCDC ανακοίνωσε την υπογραφή πολιτικής συμφωνίας «που καθορίζει τις αρχές του δημοκρατικού αγώνα για την περίοδο της μετάβασης» στη Συρία.

Σύμφωνα με την ίδια, το κείμενο αυτό «απορρίπτει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση που καταφέρει πλήγμα στην εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας».

Σύμφωνα με Σύρους και άραβες αναλυτές, τα κύρια σημεία διαφωνίας ανάμεσα στα δύο κινήματα αφορούν μια ενδεχόμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και την υποστήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Στέλεχος της αντιπολίτευσης εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τις διαφορές στους κόλπους της.
Χρειάζεται χρόνος για να δούμε την αντιπολίτευση να ενώνεται. Αν ήταν ενωμένη, το καθεστώς θα είχε πέσει το περασμένο καλοκαίρι”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το στέλεχος αυτό, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.