Σχεδόν ισόπαλοι είναι οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μιτ Ρόμνεϊ και Ρικ Σαντόρουμ στην πρώτη ψηφοφορία των προκριματικών εκλογών στην Αϊίοβα.

Τόσο ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ρόμνεϊ όσο και ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνιας Σαντόρουμ εξασφαλίζουν σχεδόν το 25% με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.

Ο Ρόμνεϊ πέρασε λίγο χρόνο και δαπάνησε λίγα χρήματα στην Αϊόβα κατά τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες, έχοντας επικεντρωθεί περισσότερο στις επικείμενες προκριματικές στο Νιου Χάμσαϊρ στις 10 Ιανουαρίου. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του αγόρασαν πολύ τηλεοπτικό χρόνο την τελευταία στιγμή για διαφημίσεις που τον παρουσιάζουν να έχει ένα ξεκάθαρο συντηρητικό πρόγραμμα.

Ο Ρόμνεϊ συνεχάρη τόσο τον Σαντόρουμ όσο και Ρον Πολ, ο οποίος τερμάτισε τρίτος με 21%. «Δεν γνωρίζουμε ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αυτή είναι μια βραδιά προεκλογικής εκστρατείας όπου νικήτρια είναι η Αμερική. Θα κερδίσουμε τον Λευκό Οίκο και θα θέσουμε την Αμερική πάλι σε τροχιά», είπε έχοντας δίπλα του την σύζυγο και τους γιούς του.

Ο Σαντόρουμ ευχαρίστησε τους πολίτες της Αϊόβα που τον στήριξαν ακόμη κι όταν βρισκόταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις και αναγνώρισε ότι οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του Νοεμβρίου να λάβει ο Ρόμνεϊ. «Αυτό που κερδίζει στην Αμερική είναι οι τολμηρές ιδέες, οι οξείες αντιθέσεις και ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τους πάντες. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τους πολίτες από όλα τα οικονομικά στρώματα, ένα σχέδιο που να λέει ότι θα βάλουμε την Αμερική να δουλέψει», είπε ο Σαντόρουμ περιγράφοντας την πολιτική του.