Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου ανάμεσα σε εκατοντάδες μουσουλμάνους διαδηλωτές και τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας στα βορειοδυτικά της χώρας, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων του τοπικού πληθυσμού ενάντια στην καταστροφή ενός τεμένους, ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία και προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κάτοικοι κοντά στο Χετζί, στην κατοικούμενη κυρίως από μουσουλμανικό πληθυσμό αυτόνομη περιοχή Νιντζιά, συγκρούσθηκαν την Παρασκευή με περίπου 1.000 αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, όπως τονίζει το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

Από την πλευρά της η αστυνομία ναι μεν κάνει λόγο για συγκρούσεις και συλλήψεις, αλλά διαβεβαιώνει παράλληλα πως ουδείς έχασε τη ζωή του στα γεγονότα.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν νωρίς το Σαββατοκύριακο όταν η αστυνομία απέστειλε δυνάμεις της για να κατεδαφίσουν ένα τέμενος στην περιοχή του Ταοσάν, του οποίου η ανέγερση είχε κριθεί παράνομη, ανακοίνωσε η οργάνωση.

Το Πεκίνο ανέχεται μόνον οίκους λατρείας που έχουν εγκριθεί από τις αρχές.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίσθηκαν έπειτα από τη χρήση δακρυγόνων που έκανε η αστυνομία στην προσπάθειά της ν’ απωθήσει τους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας επίσης γκλομπ και άσφαιρα πυρά, τονίζει η οργάνωση, επικαλούμενη μαρτυρίες πολιτών.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις αρχές και τα 10 εκατ. της τοπικής εθνικής ομάδας των Χούι, οι οποίοι ομιλούν Μάνταριν, είναι λιγότερο συχνές από τις αντιπαραθέσεις με τους μουσουλμάνους Ουϊγούρους, στη γειτονική Ζινγκζιάνγκ.