Αυτό που επιδίωκε η Τουρκία στο Κραν Μοντανά, ήταν η μετονομασία της Συνθήκης Εγγυήσεως σε Συνθήκη Εφαρμογής, με μονομερές δικαίωμα επέμβασης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ το ζητούμενο ήταν να αντικατασταθεί η Συνθήκη Εγγυήσεως με ένα άλλο σύστημα, το οποίο θα λάμβανε υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε επικριτική αρθρογραφία σχετικά με το τι έγινε κατά το δείπνο που οδήγησε σε κατάρρευση των συνομιλιών.

Ο κ. Αναστασιάδης διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε εκνευριστεί μαζί του κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

«Σε καμία στιγμή δεν εκνευρίστηκε μαζί μου ο Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γενικός Γραμματέας πάντοτε λειτουργούσε εντός των διπλωματικών πλαισίων», ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι αυτό που αναζητείτο δεν ήταν μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και του Γενικού Γραμματέα αλλά μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, οπότε σημασία είχε η θέση της Τουρκίας.

Για παράδειγμα, πρόσθεσε, όταν ο κ. Γκουτέρες έθεσε το πλαίσιο για παραμονή 650 τούρκων στρατιωτών, η Τουρκία επέμεινε στη θέση για παραμονή 1.800 στρατιωτών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε επίσης ότι από την στιγμή που δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζιαν Κλοντ Γιουνκέρ.